Do góry

Dania główne Przepis na:

Udo z kurczaka brojler w przyprawach.

Udo z kurczaka brojler w przyprawach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 4107

Dodano:

Odsłon: 2172

Pewnie zaraz powiecie ta kobieta je tylko kury, gęsi i kaczki no cóż do puki mam swoje to korzystam ile się da. Ponieważ swojskie to swojskie wiem co jem. Dziś zrobiłam uda kurczaka brojler jest nas trzech w domu więc wystarczyło mi do przygotowania dania dwie ćwiartki z tego kurczaka, a obiad wyszedł przepyszny mięso rozpływało się w ustach.

Składniki

  • 2 ćwiartki z kurczaka (mam swoje około 1,5 kg),
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ).
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Udo z kurczaka brojler w przyprawach.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka podzielić na części, ponacinać skórę z częścią mięsa. Obsypać przyprawami i dokładnie wetrzeć w mięso aby przeszły przyprawy w każdą część mięsa. Odstawić na 20 minut.

  2. Gdy już mięso odstało swój czas przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika ustawić na 200 stopni piec 2 godziny pod przykryciem ( ja nakryłam folią aluminiową ). Po dwóch godzinach piekarnik nastawić na 250 stopni i piec jeszcze 30 minut ( bez przykrycia ) do ładnego zarumienienia skórki. ( Mięso co jakiś czas przekręcać ).

  3. Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz groszek z marchewką w bułce tartej do popicia zimna maślanka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń