Do góry

Dania główne Przepis na:

Ulubione kluski z mięsnym farszem:

Ulubione kluski z mięsnym farszem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 6463

Są bardzo smaczne i pożywne, chociaż trzeba im poświęcić sporo czasu. Ale od czasu do czasu- warto.

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • Mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • Sól
  • Farsz:
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 30 dag mielonej łopatki
  • 1 całe jajko
  • Majeranek
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu
  • kilka łyżek mięsnego wywaru
  • Dodatkowo:
  • zrumieniony boczek i cebula do polania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić.
    Przełożyć do głębokiej miski i uformować kulę.
    Przeciąć nożem na cztery równe części. Jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać jajko, sól i odłożone ziemniaki.
    Uformować wałek, pociąć na równe części . Każdy lekko spłaszczać w dłoniach i nakładać po łyżce farszu.
    Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3 minuty po wypłynięciu.
    Podawać z boczkiem i cebulką.


    Łopatkę zmielić i przesmażyć na łyżce smalcu razem z cebulą.
    Mięso drobiowe ugotować z warzywami. Zmielić. Połączyć z przesmażoną łopatką. Doprawić. Mięso jest suche, więc dolać 2-3 łyżki wywaru, w którym gotował się filet.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń