Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najczęściej w trójkąt, nadziewany farszem z ryb czy owoców morza. Moja uśmiechnięta wersja nadziana jest tuńczykiem z dodatkiem słodkiej tykwy i udekorowana sezamem. To orientalne danie wykonacie bez problemu z produktów dostępnych w Polsce.
Foremki do onigiri
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19832
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 480
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242763
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19832
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 480
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242763
Składniki
Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Farsz. Tuńczyka odcedzamy, gnieciemy widelcem. Kanpyo kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy tuńczyka, kanpyo, szczypiorek, majonez, srirachę i pieprz. Mieszamy sezam biały, czarny i płatki chilli. Wysypujemy je na talerz. Liść nori kroimy w paski o szerokości około 3cm. Z resztek można wyciąć dekoracje.
Do formowania onigiri polecam dedykowaną foremkę, ale można to także zrobić ręcznie. Ostudzony ryż dzielimy na 8 porcji. Bierzemy około 3/4 porcji ryżu. Wkładamy do foremki, wykładamy spód i boki, na środku robimy wgłębienie na farsz. Wkładamy łyżeczkę farszu, a na to pozostałą 1/4 porcję ryżu. lekko dociskamy foremkę, aby uzyskać pożądany kształt. Jeśli robicie bez foremki rozkładacie porcję ciasta na dłoni, na środek dajecie farsz i zaklejacie ciasto. Formujemy w kształt trójkąta. Do jednego boku trójkąta przyklejamy nori (tak, aby było za co trzymać przy jedzeniu). Pozostałe boki obtaczamy w mieszance sezamu i chilli. Opcjonalnie dekorujemy zgodnie z upodobaniami. Onigiri można podać od razu lub pozostawić w szczelnym zamknięciu w lodówce maksymalnie 1 dzień.