Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najczęściej w trójkąt, nadziewany farszem z ryb czy owoców morza. Moja uśmiechnięta wersja nadziana jest tuńczykiem z dodatkiem słodkiej tykwy i udekorowana sezamem. To orientalne danie wykonacie bez problemu z produktów dostępnych w Polsce.
Foremki do onigiri
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457818
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1484
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2292
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 594
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457818
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1484
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2292
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 594
Składniki
Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Farsz. Tuńczyka odcedzamy, gnieciemy widelcem. Kanpyo kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy tuńczyka, kanpyo, szczypiorek, majonez, srirachę i pieprz. Mieszamy sezam biały, czarny i płatki chilli. Wysypujemy je na talerz. Liść nori kroimy w paski o szerokości około 3cm. Z resztek można wyciąć dekoracje.
Do formowania onigiri polecam dedykowaną foremkę, ale można to także zrobić ręcznie. Ostudzony ryż dzielimy na 8 porcji. Bierzemy około 3/4 porcji ryżu. Wkładamy do foremki, wykładamy spód i boki, na środku robimy wgłębienie na farsz. Wkładamy łyżeczkę farszu, a na to pozostałą 1/4 porcję ryżu. lekko dociskamy foremkę, aby uzyskać pożądany kształt. Jeśli robicie bez foremki rozkładacie porcję ciasta na dłoni, na środek dajecie farsz i zaklejacie ciasto. Formujemy w kształt trójkąta. Do jednego boku trójkąta przyklejamy nori (tak, aby było za co trzymać przy jedzeniu). Pozostałe boki obtaczamy w mieszance sezamu i chilli. Opcjonalnie dekorujemy zgodnie z upodobaniami. Onigiri można podać od razu lub pozostawić w szczelnym zamknięciu w lodówce maksymalnie 1 dzień.