Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najczęściej w trójkąt, nadziewany farszem z ryb czy owoców morza. Moja uśmiechnięta wersja nadziana jest tuńczykiem z dodatkiem słodkiej tykwy i udekorowana sezamem. To orientalne danie wykonacie bez problemu z produktów dostępnych w Polsce.
Foremki do onigiri
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 454
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 180
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 883
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 335
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16326
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 454
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 180
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 883
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 335
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16326
Składniki
Ryż płuczemy kilkukrotnie. Można zalać go także wodą na 15-30 minut i po tym czasie dobrze opłukać. Zalewamy wodą w stosunku 1:1 i gotujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Farsz. Tuńczyka odcedzamy, gnieciemy widelcem. Kanpyo kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy tuńczyka, kanpyo, szczypiorek, majonez, srirachę i pieprz. Mieszamy sezam biały, czarny i płatki chilli. Wysypujemy je na talerz. Liść nori kroimy w paski o szerokości około 3cm. Z resztek można wyciąć dekoracje.
Do formowania onigiri polecam dedykowaną foremkę, ale można to także zrobić ręcznie. Ostudzony ryż dzielimy na 8 porcji. Bierzemy około 3/4 porcji ryżu. Wkładamy do foremki, wykładamy spód i boki, na środku robimy wgłębienie na farsz. Wkładamy łyżeczkę farszu, a na to pozostałą 1/4 porcję ryżu. lekko dociskamy foremkę, aby uzyskać pożądany kształt. Jeśli robicie bez foremki rozkładacie porcję ciasta na dłoni, na środek dajecie farsz i zaklejacie ciasto. Formujemy w kształt trójkąta. Do jednego boku trójkąta przyklejamy nori (tak, aby było za co trzymać przy jedzeniu). Pozostałe boki obtaczamy w mieszance sezamu i chilli. Opcjonalnie dekorujemy zgodnie z upodobaniami. Onigiri można podać od razu lub pozostawić w szczelnym zamknięciu w lodówce maksymalnie 1 dzień.