Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i moczymy około 2 godziny. Wymoczone grzyby doprawiamy solą i gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły do miękkości, a następnie odcedzamy ( wody z grzybów nie wylewamy, może nam się przydać np. do barszczu ). Odcedzone grzyby i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę i posiekane grzyby. Dodajemy bułkę tartą i całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Do przestudzonego farszu wbijamy jajko i całość mieszamy aby uzyskać spoistą masę.
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i literatką lub kieliszkiem wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego kółka łyżeczką nakładamy porcję farszu, koło zlepiamy jak na pierogi, po czym złączamy dwa przeciwległe końce i formujemy uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek , gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową.