Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutkie ciasto na uszka. Idealne ciasto, które nie pęka i nie rozkleja się
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Cebulę obrać, posiekać drobno a następnie usmażyć na oleju. Suszone grzyby namoczyć w wodzie na ok 2 godziny. Następnie grzyby przełożyć do świeżej wody i gotować jakieś 40 minut. Po tym czasie, grzyby drobno pokroić dodać usmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość wymieszać i odstawić do lodówki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno wyjść elastyczne oraz miękkie. W razie konieczności ciasto można podsypać mąką, jeśli się klei. Ciasto rozwałkować na cienki placek na ok 2mm, podsypując mąką. Następnie za pomocą kieliszka wykrawać kółka. Do każdego placka nałożyć farsz i dobrze skleić brzegi, tak żeby farsz nie wyleciał. Końcówki pieroga skleić ze sobą i powstanie uszko Ulepione uszka przykryć ściereczką, żeby ciasto się nie zeschło podczas lepienia kolejnych. Do garnka wlać wodę, posolić i wlać 1 łyżkę oleju. Do gotującej się wody wrzucać partiami uszka, delikatnie mieszając łyżką. Uszka gotować ok 2 minuty i można wyciągać z wody. Smacznego!