Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 898
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22414
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 898
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1817
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22414
Składniki
Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny. Następnie opłukać je i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować około godziny ,tak by na koniec nie pozostało prawie nic płynu. Kapustę obgotować z liściem laurowym. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na połowie masła. Grzyby ,kapustę i cebulę zemleć w maszynce. Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć masę grzybową ,podsmażać 5-8 min. Dodać łyżkę bułki tartej ,doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Mąkę wysypać na stolnicę ,zrobić wgłębienie ,w które wbić jajko i wsypać szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto ,dodając wodę mineralną. Ciasto powinno być gęstsze niż na pierogi ,ale nieco rzadsze niż na makaron. Rozwałkować cienko i okrągłą foremką ( na typowe uszka użyć kieliszek lub wąską szklankę- ja wolę po swojemu robić ,użyłem kieliszka do martini ) wykrawać koła. Na środek każdego nałożyć farsz ,zlepić. Gotować w osolonym wrzątku od czasu wypłynięcia ok 2 min.