Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedna z najpyszniejszych ale i bardzo pracochłonnych potraw, bez której nie ma wieczerzy wigilijnej, przygotowuję i zamrażam uszka wcześniej, nie tracą nic na smaku a my mamy przed samymi świętami czas na przygotowanie potraw, które nie mogą zbyt długo czekać na spożycie, z podanych proporcji wyszło mi 300 szt uszek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5854
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12589
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5279
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5854
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12589
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5279
Składniki
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajka i dodawać tyle gorącej wody, żeby zagnieść niezbyt twarde ciasto, gotowe przykryć i odstawić, żeby odpoczęło.
Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości, pokroić w drobną kostkę,
Kapustę ugotować, odcedzić, pokroić drobniej,
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na maśle, następnie dodać grzyby oraz kapustę, doprawić solą i pieprzem, dusić na małym ogniu, wystudzić,
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, wałkować cienkie placki, wykrawać 3 cm kółka, nakładać farsz, sklejać uszka,
Gotowe uszka gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, po ugotowaniu przepłukać zimna wodą, rozłożyć luźno na tacach, po obsuszeniu pakować do foliowych torebek i zamrażać. Przed spożyciem wyjąć na kilka godzin do rozmrożenia, następnie zagrzać w gorącej wodzie. smacznego.