Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej tradycyjne polskie wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, to zdecydowanie barszcz czerwony z uszkami. Uszka z pieczarkami to smaczna altarnatywa dla tradycyjnych uszek z grzybami i kapustą. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie.
Proponuję dziś przepis na uszka z pieczarkami, ponieważ grzyby nie są wskazan...
Odsłon: 18849
Uszka z pieczarkami to tradycyjne danie, które podawane jest z dodatkiem bars...
Odsłon: 76140
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 221
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 202
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2555
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 117
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 221
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 202
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2555
Składniki
Obraną cebulę bardzo drobno siekamy a oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posiekaną cebulę rumienimy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte pieczarki i wszystko smażymy do momentu aż powstała z nich woda odparuje, pod koniec smażenia całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz sól, dodajemy żółtko, wlewamy olej oraz gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką, żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godziny aby odpoczęło.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie małą szklanką lub kieliszkiem wycinamy z niego krążki ( ciasto można podzielić na 2 części, bedzie się łatwiej wałkowało ). Na każdy krążek nakładamy małą porcję farszu i formujemy pierogi zlepiając brzegi ciasta, następnie łączymy dwa końce pierożka, zlepiamy je i formujemy uszko. Tak przygotowane uszka gotujemy partiami w garnku z lekko osolonym wrzątkiem i dodatkiem oleju około 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Dania główne
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
Dania główne
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Dania główne
Makaron z kurczakiem i brokułem w sosie serowo-śmietanowym
Młoda kapusta z pomidorami i kiełbasą
Młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i ki...
Odsłon: 71
Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 52