Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla mięsnych burgerów. Proporcje na około 16 sztuk.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12427
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5655
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12427
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5655
Składniki
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, następnie wraz z jarzynką i burakami zalać dwiema 500 ml wody i odstawić na około 2 godziny do namoczenia.
Namoczone warzywa rozdrobnić blenderem, następnie zalać 500 ml wody i powoli podgrzewając oraz często mieszając doprowadzić do wrzenia.
Gotować przez około 20 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
Mąkę prażyć na suchej patelni aż do uzyskania lekko kremowego koloru. W czasie prażenia należy ją często mieszać, aby się nie przypaliła.
Do wystudzonych warzyw dodać uprażoną mąkę, około łyżeczkę soli, kaszę, jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić na około kwadrans, Masa powinna być gęsta, ale nienadająca się do formowania w dłoniach.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy warzywnej i lekko spłaszczać. Burgery powinny mieć grubość około 1,5 cm.
Smażyć po około 2 minuty z każdej strony.