Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywa z ryżem

Warzywa z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4026

Dodano:

Odsłon: 888

Raz lub dwa razy w tygodniu wprowadzam dzień bezmięsny. To danie na taką okazję świetnie pasuje. Zwiera sporą porcję warzyw, a pod dodaniu ryżu można się nim spokojnie najeść. Na dodatek jest dość szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Składniki

  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 pora
  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, oregano, bazylia, papryka ostra
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie. Do drugiego garnka wlać olej. Dodać pokrojoną cebulę, papryczkę chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać umyte i pokrojone pozostałe warzywa. Dolać wody. Dodać przyprawy. Gotować kilka minut i dodać jeszcze pomidory z puszki. Warzywa szybko się gotują, więc im jakieś 15-20 minut wystarczy. Gdy będą miękkie nabrać chochelką wywar, lekko ostudzić i rozprowadzić w nim mąkę. Wlać do warzyw. Chwilę jeszcze pogotować. Podawać oczywiście z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń