Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos dla wegetarian i nie tylko.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2733
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1259
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 73
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2733
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1259
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 73
Składniki
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut.
Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek.
Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.