Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos dla wegetarian i nie tylko.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1000
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4410
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 447
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2650
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38721
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1000
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4410
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 447
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2650
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38721
Składniki
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.
Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut.
Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek.
Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.