Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
soczysty indyk i aromatyczny sos z mnóstwa warzyw, czyli idealne danie na lato według przepisu Ani
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4698
Składniki
indyka kroimy w gulaszową kostkę, solimy i odstawiamy na 15 min, a tym czasie: cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cukinię kroimy w plasterki a paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę
w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i obsmażamy indyka, aż ładnie się zrumieni, a potem ściągamy na talerz
na tym samym tłuszczy szklimy cebulę i czosnek, dodajemy pozostałe warzywa oraz słodką paprykę dusimy chwilę, a potem dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy rondel i dusimy ok 20 min, aż warzywa zmiękną
teraz całą zawartość garnka blendujemy na gładki sos, dodajemy mięso oraz sól i chili do smaku, całość dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie już miękkie
na końcu dodajemy śmietanką kokosową (może być również zwykła słodka śmietanka), dokładnie mieszamy i gotowe, smacznego ;-)