Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym.

Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 665 Ocena: 4143

Dodano:

Odsłon: 198

Witam was serdecznie w niedzielę jak to u Polaków zazwyczaj rosół i schabowy, a ja jak zwykle inaczej niż inni. W domu zachcieli wątroby a że wszyscy uwielbiamy to ją przygotowałam w sosie własnym i rodzinka była zachwycona obiad zniknął w mgnieniu oka. Może i jestem inna niż wszyscy ale jak ja to mówię nie jestem wszyscy jestem sobą i tylko sobą i gotuję to na co mamy ochotę.

Składniki

  • 1 kg wątroby wieprzowej,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 szklanka przegotowanej letniej wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 8-10 łyżek mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 małe cebule 100 g,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do usmażenia wątroby.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym.

Przygotowanie

  1. Przygotować wątrobę, pokroić ją w paski tak po około dwa dwa i pół centymetra, najlepiej będzie o ile dacie radę powycinać żyłki. Następnie wątrobę umyć i położyć na durszlaku aby ociekła z wody. Jak już wątroba ociekła każdy kawałek brać do woreczka foliowego i ubić go młotkiem do kotletów, ułożyć na talerzu.

  2. Jak mamy już przygotowaną całą wątrobę, w miseczce z przygotowaną mąką obtoczyć wątrobę z obu stron. Na patelni rozgrzać lekko olej, wlać go tyle aby zakrył dno patelni. Położyć wątrobę obtoczoną w mące i na małym ogniu smażyć z obu stron lekko ją przypalając.

  3. Do garnka wlać szklankę letniej wody, ułożyć usmażoną wątrobę dodać warzywa suszone, ziela angielskie oraz liście laurowe. Następnie na tłuszczu po smażonej wątrobie usmażyć cebulę pokrojoną w piórka i również dodać do wątroby ( tłuszczu nie wlewać do wątroby ). Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do czasu aż powstanie sos widoczny na zdjęciu. Wątrobę posolić na sam koniec wtedy nie będzie twarda.

  4. Tak przygotowana wątrobę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz grzybki które sama robiłam opieńki z cebulką w sosie pomidorowym. Obiad jest szybki w przygotowaniu a jeszcze szybciej znika. Sos wyszedł bardzo smaczny mało co go spróbowałam bo mi zjedli u mnie był tylko na wątrobie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń