Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka pewnie nie ma zbyt wielu fanów, kojarzy nam się z plebejską potrawą. Nic bardziej błędnego. Spróbujcie sami!
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1267
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1082
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1267
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1082
Składniki
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek. Warto też przed smażeniem osuszyć ją na papierowym ręczniku ( nie strzela wtedy tak na patelni). Przekładamy wątróbkę do miseczki, posypujemy majerankiem, ALE NIE SOLIMY!
Będą nam potrzebne dwie patelnie.
Na pierwszej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, smażymy, aż osiągnie stopień pół zeszklenia:) Wtedy dorzucamy pokrojone w księżyce jabłka (bez skórek). Smażymy jabłka i cebulkę, aż jabłka staną się na pół miękkie. Musimy uważać, żeby się nie rozwaliły.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy ją starannie z obu stron. Gdy już jest gotowa przerzucamy ją na pierwszą patelnię z jabłkami. Dopiero teraz solimy i pieprzymy.