Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto jeść wątróbkę i kaszę gryczaną. To jest zdrowe. Łatwe do zrobienia.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzać olej i zeszkić cebulę pokrojoną w piórka. Zsunąć cebulkę i na wolnym miejscu smażyć wątróbkę oprószoną mąką pszenną. Poobracać kawałki wątróbki aż straci surowość. Dodać jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w półplasterki. Przemieszać i dodać ok 1,5 szklanki gorącej wody. Dodać garść żurawiny. Dusić i mieszać od czasu do czasu ok 20 min. na wolnym ogniu. Na koniec dodać majeranek, pieprz i sól do smaku. Kaszę wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni, na maśle usmażyć pieczarki. Wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w plasterki. Smażyć i mieszać tak długo aż cała wilgoć wyparuje, a pieczarki ładnie się przyrumienią. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać ugotowamą kaszę gryczaną. Wymieszać. Można część pieczarek odłożyć do dekoracji. Podawać gorącą wątróbkę z cebulką, jabłkiem, żurawiną obok kaszy gryczanej z pieczarkami. Smacznego