Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według nas znakomitym pomysłem jest zaserwowanie jej w towarzystwie zeszklonej na maśle cebuli i z kawałkami podsmażonych jabłek. Pamiętaj, by przed usmażeniem wątróbki pozbyć się wszelkich błonek. Następnie każdy z kawałków dokładnie obtocz w mace, dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał. Wątróbkę koniecznie smaż pod przykryciem, do przewrócenia jej na drugą stronę nie używaj widelca, sięgnij po drewnianą łyżkę.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15515
Składniki
Jabłka umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w grubsze plastry.
Cebule posiekaj w piórka.
Wątróbki umyj, osusz i pozbądź się z nich ewentualnych błonek. Każdą z wątróbek obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż jabłka. Gdy się zarumienią, przełóż na talerz.
Dodaj kolejną łyżkę masła na patelnię i zeszklij cebulę. Następnie dodaj wątróbkę.
Najpierw zarumień ją z jednej strony, po około 4 minutach przewróć na drugą.
Gdy będzie gotowa, oprósz ją solą i pieprzem.
Do wątróbki z cebulką dodaj jabłka. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do miski.
Podawaj od razu po przygotowaniu.