Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Podroby są mocno niedoceniane w polskiej kuchni, co jest spowodowane często niepoprawną obróbką termiczną. Z wątróbką trzeba prosto – trochę mąki, pieprzu i od razu na patelnię. Bez kombinowania, bo może zrobić się gumiasta i niesmaczna. W tej wersji przepisu występuje z klasycznym dodatkiem w postaci cebulki oraz świetnie wpasowującymi się w naturę wątróbki – jabłkami. Zobacz, że wątróbka też może być pyszna.
Wątróbkę umyj i osusz. Oczyść ją z błonek i naczynek. Oprósz ją mąką i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i wątróbkę. Smaż aż mięso będzie miało złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wlej ocet i zredukuj płyn na małym ogniu o około połowę.
Jabłka umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki i dodaj do reszty składników na patelni. Ciekawy smak możesz uzyskać, jeśli poddasz je krótkiemu flambirowaniu na czerwonym, wytrawnym winie.
Smaż wszystko razem aż jabłka nie zmiękną, ale będą jeszcze na tyle twarde, by się nie rozpaść. Dopraw danie solą.
Wątróbkę po wiejsku udekoruj natką pietruszki. Podawaj z młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem.
Przepis na lekką, wiosenną sałatkę z moim ulubionym serkiem wiejskim, który ś...
Odsłon: 6640
Pyszne i szybkie placuszki w sam raz na leniwe śniadanko.Idealne również na p...
Odsłon: 5005
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 346
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 346
Składniki
Wątróbkę umyj i osusz. Oczyść ją z błonek i naczynek. Oprósz ją mąką i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i wątróbkę. Smaż aż mięso będzie miało złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wlej ocet i zredukuj płyn na małym ogniu o około połowę.
Jabłka umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki i dodaj do reszty składników na patelni. Ciekawy smak możesz uzyskać, jeśli poddasz je krótkiemu flambirowaniu na czerwonym, wytrawnym winie.
Smaż wszystko razem aż jabłka nie zmiękną, ale będą jeszcze na tyle twarde, by się nie rozpaść. Dopraw danie solą. Wątróbkę po wiejsku udekoruj natką pietruszki. Podawaj z młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Dania główne
Spaghetti Pak choi
Dania główne
Sałatka z kurczakiem, mango i sezamem
Dania główne
Filet z dorsza ze szpinakiem
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Cukinia z rurkami
Odsłon: 28
Spaghetti Pak choi
Proste spagetti pak choi
Odsłon: 14