Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka po wiejsku to propozycja dania nieco na słodko, nieco na kwaśno. Podroby są mocno niedoceniane w polskiej kuchni, co jest spowodowane często niepoprawną obróbką termiczną. Z wątróbką trzeba prosto – trochę mąki, pieprzu i od razu na patelnię. Bez kombinowania, bo może zrobić się gumiasta i niesmaczna. W tej wersji przepisu występuje z klasycznym dodatkiem w postaci cebulki oraz świetnie wpasowującymi się w naturę wątróbki – jabłkami. Zobacz, że wątróbka też może być pyszna.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5314
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5314
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Wątróbkę umyj i osusz. Oczyść ją z błonek i naczynek. Oprósz ją mąką i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i wątróbkę. Smaż aż mięso będzie miało złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wlej ocet i zredukuj płyn na małym ogniu o około połowę.
Jabłka umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paseczki i dodaj do reszty składników na patelni. Ciekawy smak możesz uzyskać, jeśli poddasz je krótkiemu flambirowaniu na czerwonym, wytrawnym winie.
Smaż wszystko razem aż jabłka nie zmiękną, ale będą jeszcze na tyle twarde, by się nie rozpaść. Dopraw danie solą. Wątróbkę po wiejsku udekoruj natką pietruszki. Podawaj z młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem.