Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie curry

Wątróbka w sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1715

Dodano:

Odsłon: 3359

Przyznam szczerze, że przez lata nie znosiłam wątróbki. Kojarzyła mi się z ciężkostrawnym daniem otoczonym zewsząd smażoną cebulą. Ale jestem uparta i postanowiłam „odczarować” wątróbkę zmieniając sposób jej przygotowania. Sięgnęłam po parowar. Jak się okazało, wątróbka w nowym wydaniu jest naprawdę delikatna i soczysta. A całe danie smaczne i dietetyczne.

Składniki

  • wątróbka drobiowa, ½ kg
  • jogurt naturalny, 1 kubek 200 g
  • majonez, 2 łyżki
  • żółtko ugotowane na twardo
  • czosnek, 2 ząbki
  • przyprawy: curry, sól, pikantna mieszanka pieprzów, sproszkowany imbir
  • mix sałat: rukola, escarola, radicchio, frisbee
  • oliwki czarne, kilka sztuk
  • kukurydza z puszki, garstka
  • pomidorki cherry, 200 g
  • ser feta, 1/3 opakowania
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wątróbka w sosie curry

Przygotowanie

  1. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z żyłek i resztek błon. Wkładamy do parowaru na 10 minut (jeżeli ktoś lubi mniej krwistą można wydłużyć czas gotowania do 20 minut). Przygotowujemy sos: do miski wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, rozgniecione żółtko, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Na koniec wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy składniki.

  2. Gdy parowar oznajmi nam, że gotowanie dobiegło końca, wyjmujemy wątróbkę na talerz, lekko solimy i polewamy sosem.

  3. Do tego dania przygotowuję zwykle lekką sałatkę z serem feta. Do miski wrzucam różne gatunki sałat, dodaję pomidorki cherry, oliwki, kukurydzę i fetę. Wszystko polewam oliwą z oliwek lub jogurtem. Można jeszcze opcjonalnie dodać: paprykę, awokado i rzodkiewkę. Gotową sałtkę układam obok wątróbki i gotowe.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń