Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznam szczerze, że przez lata nie znosiłam wątróbki. Kojarzyła mi się z ciężkostrawnym daniem otoczonym zewsząd smażoną cebulą. Ale jestem uparta i postanowiłam „odczarować” wątróbkę zmieniając sposób jej przygotowania. Sięgnęłam po parowar. Jak się okazało, wątróbka w nowym wydaniu jest naprawdę delikatna i soczysta. A całe danie smaczne i dietetyczne.
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1066
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 102
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 194
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1153
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 735
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1066
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 102
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 194
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1153
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 735
Składniki
Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z żyłek i resztek błon. Wkładamy do parowaru na 10 minut (jeżeli ktoś lubi mniej krwistą można wydłużyć czas gotowania do 20 minut). Przygotowujemy sos: do miski wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, rozgniecione żółtko, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Na koniec wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy składniki.
Gdy parowar oznajmi nam, że gotowanie dobiegło końca, wyjmujemy wątróbkę na talerz, lekko solimy i polewamy sosem.
Do tego dania przygotowuję zwykle lekką sałatkę z serem feta. Do miski wrzucam różne gatunki sałat, dodaję pomidorki cherry, oliwki, kukurydzę i fetę. Wszystko polewam oliwą z oliwek lub jogurtem. Można jeszcze opcjonalnie dodać: paprykę, awokado i rzodkiewkę. Gotową sałtkę układam obok wątróbki i gotowe. Smacznego!