Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznam szczerze, że przez lata nie znosiłam wątróbki. Kojarzyła mi się z ciężkostrawnym daniem otoczonym zewsząd smażoną cebulą. Ale jestem uparta i postanowiłam „odczarować” wątróbkę zmieniając sposób jej przygotowania. Sięgnęłam po parowar. Jak się okazało, wątróbka w nowym wydaniu jest naprawdę delikatna i soczysta. A całe danie smaczne i dietetyczne.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 41
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 564
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4005
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 41
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 564
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2011
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4005
Składniki
Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z żyłek i resztek błon. Wkładamy do parowaru na 10 minut (jeżeli ktoś lubi mniej krwistą można wydłużyć czas gotowania do 20 minut). Przygotowujemy sos: do miski wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, rozgniecione żółtko, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Na koniec wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy składniki.
Gdy parowar oznajmi nam, że gotowanie dobiegło końca, wyjmujemy wątróbkę na talerz, lekko solimy i polewamy sosem.
Do tego dania przygotowuję zwykle lekką sałatkę z serem feta. Do miski wrzucam różne gatunki sałat, dodaję pomidorki cherry, oliwki, kukurydzę i fetę. Wszystko polewam oliwą z oliwek lub jogurtem. Można jeszcze opcjonalnie dodać: paprykę, awokado i rzodkiewkę. Gotową sałtkę układam obok wątróbki i gotowe. Smacznego!