Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i cebulą

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48531

Dodano:

Odsłon: 17874

Polecam, bardzo soczysta i aromatyczna.

Składniki

  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • jabłka 4 szt
  • cebula 1 szt
  • smalec 10 dkg
  • mąka 10 dkg
  • sól, pieprz czarny mielony
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, trzy sztuki zostawić w skórce,podzielić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z utartym jabłkiem, usmażyć na oddzielnej patelni, przyprawiając solą i pieprzem.

    Wątrobę wieprzową umyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry (ok. 2cm), oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. Natychmiast po obtoczeniu usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia posolić, dodać cząstki jabłek, patelnię przykryć i wszystko razem podduszać przez chwilę, aby jabłka lekko zmiękły, ale się nie rozpadały.

    Wątróbkę podawać z jabłkami i cebulą, ziemniaczkami, ryżem itp.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 lipca 2014 Wspaniała! Narobiłaś mi smaku na wątróbkę ;) Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, ale na pewno wypróbuję Twój przepis :) Pychotki! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń