Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostępne, niedrogie produkty. Smaczne, proste danie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15789
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4772
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 475
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15789
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4772
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 475
Składniki
Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Na patelni rozgrzać olej i zeszkić cebulę pokrojoną w piórka. Zsunąć cebulkę i na wolnym miejscu smażyć wątróbkę oprószoną mąką pszenną. Poobracać kawałki wątróbki aż straci surowość. Dodać jabłka obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w półplasterki. Przemieszać i dodać ok 1,5 szklanki gorącej wody. Dodać żurawinę. Dusić i mieszać od czasu do czasu ok 20 min. na wolnym ogniu. Na koniec dodać majeranek, pieprz i sól do smaku. Kaszę wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni, na maśle usmażyć pieczarki. Wcześniej umyte, osuszone i pokrojone w plasterki. Smażyć i mieszać tak długo aż cała wilgoć wyparuje, a pieczarki ładnie się przyrumienią. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać ugotowamą kaszę gryczaną. Wymieszać. Można część pieczarek odłożyć do dekoracji. Podawać gorącą wątróbkę z cebulką, jabłkiem, żurawiną obok kaszy gryczanej z pieczarkami. Smacznego