Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na przepyszną i sycącą fasolkę po bretońsku w wersji wegańskiej.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7586
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7586
Składniki
Fasolę zalewamy wodą, z naddatkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Na następny dzień przecedzamy fasolę, płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą też z naddatkiem i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć to ją odkrywamy i gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny, bez soli czy innych przypraw. Po ugotowaniu przecedzamy i znów płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy do niej przyprawy: kmin rzymski, majeranek, paprykę słodką czerwoną i dużo papryki słodkiej wędzonej, czarnuszkę, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Gdy to się podsmaży to przeciskamy przez praskę czosnek. Uważamy by czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Wrzucamy też pokrojone w kosteczkę marchewki i smażymy. Osolone szybciej zmiękną. Następnie zalewamy wszystko passatą pomidorową, która jest zbyt gęsta, więc trzeba całość rozrzedzić wodą - ok. 200 ml, bywa że wody trzeba dolać więcej. Dodajemy pół łyżeczki cukru, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy bardzo dużo majeranku, około 2 łyżki sosu sojowego, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Na końcu wrzucamy naszą ugotowaną fasolkę i wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i gotowe. Smacznego :-)