Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2508

Dodano:

Odsłon: 11583

Proponuję dziś przepis na przepyszną i sycącą fasolkę po bretońsku w wersji wegańskiej.

Składniki

  • 2 szklanki suchej białej fasoli typu jaś (+ woda)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 200-300 ml wody
  • sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, czarnuszka, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, papryka słodka wędz
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2-3 marchewki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegańska fasolka po bretońsku

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy wodą, z naddatkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Na następny dzień przecedzamy fasolę, płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą też z naddatkiem i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć to ją odkrywamy i gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny, bez soli czy innych przypraw. Po ugotowaniu przecedzamy i znów płuczemy pod bieżącą wodą.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy do niej przyprawy: kmin rzymski, majeranek, paprykę słodką czerwoną i dużo papryki słodkiej wędzonej, czarnuszkę, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Gdy to się podsmaży to przeciskamy przez praskę czosnek. Uważamy by czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Wrzucamy też pokrojone w kosteczkę marchewki i smażymy. Osolone szybciej zmiękną.

    Następnie zalewamy wszystko passatą pomidorową, która jest zbyt gęsta, więc trzeba całość rozrzedzić wodą - ok. 200 ml, bywa że wody trzeba dolać więcej. Dodajemy pół łyżeczki cukru, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu.

    Dodajemy bardzo dużo majeranku, około 2 łyżki sosu sojowego, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

    Na końcu wrzucamy naszą ugotowaną fasolkę i wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i gotowe. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń