Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na prosty wege obiad- kapusta kiszona w połączeniu z białą kapustą, cebulą, jabłkiem i daktylami, czyli bezmięsny bigosik na słodko-kwaśno.
garnek z przykrywką, łyżka, nóż, deska
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1021
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 902
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1063
Polecam.
Odsłon: 1021
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 902
Składniki
Przygotuj garnek 5-6 litrowy, dno garnka pokryj olejem rzepakowym. Pokrój cebule w kostkę i upróż pod przykryciem w garnku.
Podziel główkę kapusty na ćwiartki, usuń głąbki. Pokrój ćwiartki na plastry, a następnie plastry drobno w poprzek liści.
Dodaj pokrojoną kapustę i przyprawy do upróżonej cebuli. Całość smaż przez ok. 15 minut, co jakiś czas zamieszaj.
Dolej 1 litr wrzącej wody i gotuj do miękkości kapusty(ok. 10 minut). W tym czasie pokrój kiszoną kapustę i dodaj ją do kapusty ugotowanej. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut do miękkości kiszonej kapusty. Uzupełniaj wodę.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko i pokrojone daktyle. Ja polecam świeże daktyle. Jeszcze chwilę gotować i gotowe!