Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wege kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego, to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotlecików. To danie ma swoje korzenie w kuchni kresowej pod nazwą hreczniaki. Przygotowywane są z kilku prostych składników i tak szybko jak je się robi, tak szybko znikają z talerzy. Nasze babcie potrafiły wykorzystywać każdy składnik w kuchni i wyczarować z nich bajecznie smaczną potrawę. To również dobry sposób na wprowadzenie do diety kaszy gryczanej, która jest bogata w błonnik i zawiera szereg witamin, tak ważnych dla naszego układu krwionośnego i pokarmowego. Kotleciki z kaszy gryczanej i sera fantastycznie smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
patelnia, garnek, deska do krojenia, miska, praska
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 106
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 106
Składniki
Przygotuj średni garnek i zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody wrzuć kaszę gryczaną i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jedną średnią cebulę obierz z łupinek i posiekaj na drobną kostkę. Przygotuj patelnię i dodaj łyżkę oleju. Smaż cebulkę do zeszklenia.
Gdy kasza się przestudzi, przełóż ją do miski i połącz z podsmażoną wcześniej cebulką. Jeżeli masz maszynkę do mięsa, to zmiel kaszę, jeżeli nie, to spróbuj ją rozgnieść na drobniej. Do miski dodaj również jajka oraz pokruszony na drobno biały ser. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do miski. W tym czasie możesz doprawić masę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Zwilż dłonie w wodzie i zacznij formować kotleciki. Na talerzyk wysyp tartą bułkę i obtocz w niej kotleciki.
Rozgrzej patelnię na małym ogniu i dodaj oleju lub oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wyłóż kotlety i ok. 5 minut smaż z każdej strony. Poczekaj, aż kotleciki nabiorą nieco chrupkości, ponieważ będzie łatwiej je przekładać na drugą stronę i nie będą się rozpadać. Tak przygotowane wege kotleciki z serem, podawaj z surówkami i sosem grzybowym lub pieczarkowym. W tradycyjnym wydaniu z tymi sosami smakują najlepiej, ale jeżeli nie masz czasu na przyrządzenie sosu, to możesz je zaserwować z szybkim śmietanowym sosem z koperkiem. Miły akcent zieleniny jest też polecany, bo podkręci smak potrawy. W tym zestawieniu użyto pietruszki. Smacznego!