Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka warzywna. Bardzo pożywna i zdrowa :)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 110
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 110
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 290
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2875
Składniki
Składniki wymienione w opisie są podane odpowiednio do faz przygotowanie danie. Zapraszam też do zobaczenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.
Ziemniaki należy obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w plastry. Bakłażana myjemy i kroimy w 1cm plastry. Każdy plaster nacieramy solą z obu stron i posypujemy ziołami prowansalskimi. Przekładamy bakłażany do miski i polewamy delikatnie oliwą aż i czekamy aż zmiękną. Cukinie kroimy w poprzek a następnie w 1cm plastry. Solimy ją i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinie. Po około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie smażymy bakłażana w podobny sposób (nie dolewajmy oliwy - bakłażan wypije każda ilość).
Sos beszamelowy: Masło topimy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki. Powoli dolewamy mleko i dalej intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową i cynamonem.
Sos pomidorowy: Pomidory kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Wyciskamy czosnek i lekko go rumienimy. Dodajemy pomidory i wszytko razem dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na koniec blendujemy.
Na spodzie żaroodpornego naczynia układamy pokrojone ziemniaki, następnie cukinię i bakłażana. To stanowi naszą pierwszą warstwę. To wszystko przelewamy sosem pomidorowym. Znowu układamy ziemniaki i cukinię. Przelewamy wszystko sosem pomidorowym. Na wierzch układamy bakłażana i polewamy wszystko sosem beszamelowym. Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C przez pól godziny. Wyjmujemy naczynie z pieca i układamy na wierzchu plastry koziego sera. Zapiekamy przez kolejne 3-4 minuty.
Życzę smacznego i jeszcze raz zapraszam do obejrzenia filmu w którym pokazuję jak przygotować musakę.