Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańska musaka

Wegetariańska musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 5001

Dodano:

Odsłon: 1309

Pyszna zapiekanka warzywna. Bardzo pożywna i zdrowa :)

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki wymienione w opisie są podane odpowiednio do faz przygotowanie danie. Zapraszam też do zobaczenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.

  2. Ziemniaki należy obrać i ugotować. Ostudzić i pokroić w plastry. Bakłażana myjemy i kroimy w 1cm plastry. Każdy plaster nacieramy solą z obu stron i posypujemy ziołami prowansalskimi. Przekładamy bakłażany do miski i polewamy delikatnie oliwą aż i czekamy aż zmiękną. Cukinie kroimy w poprzek a następnie w 1cm plastry. Solimy ją i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cukinie. Po około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie smażymy bakłażana w podobny sposób (nie dolewajmy oliwy - bakłażan wypije każda ilość).

  3. Sos beszamelowy:
    Masło topimy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aby nie powstały grudki. Powoli dolewamy mleko i dalej intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową i cynamonem.

  4. Sos pomidorowy:
    Pomidory kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Wyciskamy czosnek i lekko go rumienimy. Dodajemy pomidory i wszytko razem dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na koniec blendujemy.

  5. Na spodzie żaroodpornego naczynia układamy pokrojone ziemniaki, następnie cukinię i bakłażana. To stanowi naszą pierwszą warstwę. To wszystko przelewamy sosem pomidorowym. Znowu układamy ziemniaki i cukinię. Przelewamy wszystko sosem pomidorowym. Na wierzch układamy bakłażana i polewamy wszystko sosem beszamelowym. Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C przez pól godziny. Wyjmujemy naczynie z pieca i układamy na wierzchu plastry koziego sera. Zapiekamy przez kolejne 3-4 minuty.

  6. Życzę smacznego i jeszcze raz zapraszam do obejrzenia filmu w którym pokazuję jak przygotować musakę.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń