Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2198

Dodano:

Odsłon: 2152

W ostatnim czasie często przyrządzam zapiekanki ziemniaczane. Każda jednak różni się składnikami oprócz oczywiście ziemniaków, które stanowią bazę tegoż dania :) . W tym przepisie miejsce swoje znalazły również pieczarki , które zostały przed zapiekaniem , podsmażone razem z cebulką - tak bardzo je lubię, że ledwo co opanowałam się przed całkowitym wchłonięciem przygotowanej porcji :) . Na liście składników znalazły się również bardzo zdrowe brokuły, marchew, i dużo żółtego sera, do którego również mam słabość. Wszystkie warzywa umieściłam w naczyniu żaroodpornym , zalałam sosem śmietanowym , posypałam startym żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Zapiekanka, wyszła smaczna i sycąca mimo iż to wegetariańskie i bezglutenowe danie obiadowe .

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 20 dag sera żółtego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ,marchew i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pieczarkami. Brokuł dzielimy na różyczki. Śmietanę rozrabiamy z jajkami , doprawiamy 1 czubatą łyżką soli i połową łyżeczki pieprzu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę ziemniaków, marchew, pieczarki i brokuły. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej śmietaną, posypujemy serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeżeli nie to podpiekamy jeszcze 10-15 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń