Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnim czasie często przyrządzam zapiekanki ziemniaczane. Każda jednak różni się składnikami oprócz oczywiście ziemniaków, które stanowią bazę tegoż dania :) . W tym przepisie miejsce swoje znalazły również pieczarki , które zostały przed zapiekaniem , podsmażone razem z cebulką - tak bardzo je lubię, że ledwo co opanowałam się przed całkowitym wchłonięciem przygotowanej porcji :) . Na liście składników znalazły się również bardzo zdrowe brokuły, marchew, i dużo żółtego sera, do którego również mam słabość. Wszystkie warzywa umieściłam w naczyniu żaroodpornym , zalałam sosem śmietanowym , posypałam startym żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Zapiekanka, wyszła smaczna i sycąca mimo iż to wegetariańskie i bezglutenowe danie obiadowe .
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4895
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45646
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4895
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45646
Składniki
Ziemniaki ,marchew i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pieczarkami. Brokuł dzielimy na różyczki. Śmietanę rozrabiamy z jajkami , doprawiamy 1 czubatą łyżką soli i połową łyżeczki pieprzu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę ziemniaków, marchew, pieczarki i brokuły. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej śmietaną, posypujemy serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeżeli nie to podpiekamy jeszcze 10-15 minut. Smacznego!