Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnim czasie często przyrządzam zapiekanki ziemniaczane. Każda jednak różni się składnikami oprócz oczywiście ziemniaków, które stanowią bazę tegoż dania :) . W tym przepisie miejsce swoje znalazły również pieczarki , które zostały przed zapiekaniem , podsmażone razem z cebulką - tak bardzo je lubię, że ledwo co opanowałam się przed całkowitym wchłonięciem przygotowanej porcji :) . Na liście składników znalazły się również bardzo zdrowe brokuły, marchew, i dużo żółtego sera, do którego również mam słabość. Wszystkie warzywa umieściłam w naczyniu żaroodpornym , zalałam sosem śmietanowym , posypałam startym żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Zapiekanka, wyszła smaczna i sycąca mimo iż to wegetariańskie i bezglutenowe danie obiadowe .
Polecam.
Odsłon: 1202
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1655
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1133
Polecam.
Odsłon: 1202
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1655
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1133
Składniki
Ziemniaki ,marchew i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pieczarkami. Brokuł dzielimy na różyczki. Śmietanę rozrabiamy z jajkami , doprawiamy 1 czubatą łyżką soli i połową łyżeczki pieprzu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę ziemniaków, marchew, pieczarki i brokuły. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej śmietaną, posypujemy serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeżeli nie to podpiekamy jeszcze 10-15 minut. Smacznego!