Szybki w przygotowaniu przepis na pyszny i zdrowy wegetariański posiłek. Do jego wykonania możemy wykorzystać dowolną kaszę i... dowolne warzywa, w zależności od tego co akurat mamy w lodówce, zamrażalniku czy w spiżarni :) Ja użyłam tego, co znajduje się na mojej liście kuchennych MUST HAVE, których nigdy nie może w kuchni zabraknąć. Wy natomiast możecie użyć cukinii, pora, bakłażana, marchewki czy kalafiora - wybór należy do Was i do Waszej lodówki :)
Wegetariański kuskus z warzywami
Składniki
- Kuskus 200 g.
- groszek mrożony 3 łyżki
- Papryka czerwona 3 łyżki
- fasola szparagowa Mamut 1 garść
- Kukurydza konserwowa 3 łyżki
- Masło 2 duże łyżki
- Miód 1 łyżka
- Sól
- Czosnek
- papryka słodka
Składniki
- Kuskus 200 g.
- groszek mrożony 3 łyżki
- Papryka czerwona 3 łyżki
- fasola szparagowa Mamut 1 garść
- Kukurydza konserwowa 3 łyżki
- Masło 2 duże łyżki
- Miód 1 łyżka
- Sól
- Czosnek
- papryka słodka

Etapy przygotowania
1. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią kuskus przyprawiony papryką, solą i czosnkiem. 2. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim fasolę szparagową( 5 min ). 3. Na patelnię dorzucamy groszek, kukurydzę, paprykę i razem smażymy jeszcze 2 minuty. 4. Następnie patelnię zalewamy miodem i posypujemy przyprawami i odparowujemy na sporym ogniu ( 2 min). 5. Warzywa przekładamy na talerz, a na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. 6. Na patelni podsmażamy na dużym ogniu kuskus , przez 3 minuty, często mieszając. 7. i.... gotowe :) Kuskus podajemy w głębokim talerzu, a na górę wykładamy miodowo - orientalne warzywa.

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 121

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 245
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 160

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 895
Ostatnio komentowane przepisy

Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 121

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 245
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 160

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 895



Składniki
- Kuskus 200 g.
- groszek mrożony 3 łyżki
- Papryka czerwona 3 łyżki
- fasola szparagowa Mamut 1 garść
- Kukurydza konserwowa 3 łyżki
- Masło 2 duże łyżki
- Miód 1 łyżka
- Sól
- Czosnek
- papryka słodka
1. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią kuskus przyprawiony papryką, solą i czosnkiem. 2. Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim fasolę szparagową( 5 min ). 3. Na patelnię dorzucamy groszek, kukurydzę, paprykę i razem smażymy jeszcze 2 minuty. 4. Następnie patelnię zalewamy miodem i posypujemy przyprawami i odparowujemy na sporym ogniu ( 2 min). 5. Warzywa przekładamy na talerz, a na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. 6. Na patelni podsmażamy na dużym ogniu kuskus , przez 3 minuty, często mieszając. 7. i.... gotowe :) Kuskus podajemy w głębokim talerzu, a na górę wykładamy miodowo - orientalne warzywa.
No i jak tu nie mieć chęci na wieczorne jedzonko, jak się widzi takie pyszne danie :D Super :)
Szybko,zdrowo i pysznie:)
Smacznie i zdrowo,podoba mi się bardzo :-)
Świetnie podane, wygląda pysznie ;-D
Danie w sam raz dla mnie:)