Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest lekkie, smaczne i pożywne. Porcją, która jest na zdjęciu, można się spokojnie najeść do syta. Serdecznie polecam.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa poddusić na oleju, a następnie wystudzić. Soczewicę można krótko namoczyć (około 1/2 godziny) , a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Połączyć z warzywami z patelni, mąką z ciecierzycy, pokrojoną natką i przyprawami. Mąka z ciecierzycy ma właściwości sklejające, więc bez trudu można formować pulpety. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście sporych pulpetów. Piec je w piekarniku na papierze do pieczenia przez 25- 30 minut w 190-200 st. C. Gdy pulpety się pieką, ugotować kaszę jaglaną. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki. Ciepłą kaszę nakładać na talerze, dodać sos paprykowo-pieczarkowy ( mój przepis wcześniejszy), a na wierzch upieczone pulpety. Pycha!