Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki z boczniaków ostrygowatych zrobiłem po raz pierwszy tej wiosny. Wpisałem w wyszukiwarkę słowo "boczniaki" i dowiedziałem się sporo dobrego! Internet przelewa się od przepisów z wykorzystaniem tego grzyba, ale mnie w oko wyjątkowo wpadł pomysł na flaki. Przejrzałem chyba wszystkie możliwe przepisy i doszedłem do wniosku, że zrobię jak zawsze - pomieszam, zmiksuję to wszystko, dodam od siebie i powstanie danie.
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1961
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 70
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 306
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1961
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 70
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 306
Składniki
Marchew i pietruszkę po obraniu pokroiłem w słupki o długości około 3 cm. Cebulę z kolei w dość drobną kostkę.
Boczniaki dobrze umyłem i również pokroiłem - na długie paski wzdłóż blaszek.
W garnku na rozgrzany olej wrzuciłem najpierw cebulę z marchewką i pietruszką, a po 2 minutach grzyby. Całość dusiła się pod przykryciem około 10 minut, tak, by grzyby puściły wodę.
Po tym czasie do garnka wlałem 1,5 litra wrzątku, dodałem ziele angielskie, liście laurowe, czosnek w całości oraz masło i gotowałem przez 20 minut. Po tym czasie grzyby były wystarczająco miękkie, a całość nabrała przyjemnie wyglądającej konsystencji. Wtedy dodałem przecier pomidorowy i musztardę, oraz przyprawy: majeranek, ostrą paprykę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Należy całość dobrze i intensywnie wymieszać. Na końcu doprawianie - gałką muszkatołową, solą i pieprzem.