Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki z boczniaków ostrygowatych zrobiłem po raz pierwszy tej wiosny. Wpisałem w wyszukiwarkę słowo "boczniaki" i dowiedziałem się sporo dobrego! Internet przelewa się od przepisów z wykorzystaniem tego grzyba, ale mnie w oko wyjątkowo wpadł pomysł na flaki. Przejrzałem chyba wszystkie możliwe przepisy i doszedłem do wniosku, że zrobię jak zawsze - pomieszam, zmiksuję to wszystko, dodam od siebie i powstanie danie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4272
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11645
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6661
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5533
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13742
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4272
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11645
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6661
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5533
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13742
Składniki
Marchew i pietruszkę po obraniu pokroiłem w słupki o długości około 3 cm. Cebulę z kolei w dość drobną kostkę.
Boczniaki dobrze umyłem i również pokroiłem - na długie paski wzdłóż blaszek.
W garnku na rozgrzany olej wrzuciłem najpierw cebulę z marchewką i pietruszką, a po 2 minutach grzyby. Całość dusiła się pod przykryciem około 10 minut, tak, by grzyby puściły wodę.
Po tym czasie do garnka wlałem 1,5 litra wrzątku, dodałem ziele angielskie, liście laurowe, czosnek w całości oraz masło i gotowałem przez 20 minut. Po tym czasie grzyby były wystarczająco miękkie, a całość nabrała przyjemnie wyglądającej konsystencji. Wtedy dodałem przecier pomidorowy i musztardę, oraz przyprawy: majeranek, ostrą paprykę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Należy całość dobrze i intensywnie wymieszać. Na końcu doprawianie - gałką muszkatołową, solą i pieprzem.