Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alternatywa dla zwykłego mielonego.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 999
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 68
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 999
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 309
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 68
Składniki
Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką podsmażyć, ostudzić.
Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.
Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.
Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.