Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alternatywa dla zwykłego mielonego.
Wegetariańskie kotleciki
Składniki
- kasza jaglana 15 dag
- pieczarki 10 dag
- cebula 1 szt
- papryka 0,5 szt
- jarmuż 3-4 liscie
- czosnek 1 ząbek
- jajko 1 szt
- mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
- sól, sos sojowy, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki
- kasza jaglana 15 dag
- pieczarki 10 dag
- cebula 1 szt
- papryka 0,5 szt
- jarmuż 3-4 liscie
- czosnek 1 ząbek
- jajko 1 szt
- mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
- sól, sos sojowy, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką podsmażyć, ostudzić.

Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.

Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2490
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3171
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2490



Składniki
- kasza jaglana 15 dag
- pieczarki 10 dag
- cebula 1 szt
- papryka 0,5 szt
- jarmuż 3-4 liscie
- czosnek 1 ząbek
- jajko 1 szt
- mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
- sól, sos sojowy, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką podsmażyć, ostudzić.
Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.
Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.
Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Świetne.
Az dziw, że nikt nie komentuje - to jest piękne, pyszne i zdrowe