Do góry

Dania główne Przepis na:

Wegetariańskie kotleciki

Wegetariańskie kotleciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 393

Dodano:

Odsłon: 18232

Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alternatywa dla zwykłego mielonego.

Składniki

  • kasza jaglana 15 dag
  • pieczarki 10 dag
  • cebula 1 szt
  • papryka 0,5 szt
  • jarmuż 3-4 liscie
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna pełnoziarnista 2 łyżki
  • sól, sos sojowy, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką podsmażyć, ostudzić.

  2. Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.

  3. Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.

  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

  5. Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

  6. Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

TheCrow 21 września 2018 Az dziw, że nikt nie komentuje - to jest piękne, pyszne i zdrowe

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń