Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy niedawno przeglądałam blog “Jadłonomia” – przepis na wegetariańskie leczo z młodej kapusty wprawił mnie w zachwyt i natychmiastową potrzebę ugotowania potrawy. Miałam w domu młodą kapustę, bo akurat jest na nią sezon, ale musiałam popędzić do sklepu po świeżą paprykę. Ona wiosną nie jest tania, ale czego nie robi się dla spełnienia marzeń?
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5045
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2270
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5045
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2270
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Cebulę posiekaj w piórka/półksiężyce, paprykę pokrój w grube paski. Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodaj syrop klonowy (lub inny wybrany słód), zamieszaj i smaż przez 8 – 10 minut, czyli do momentu, aż papryka zmięknie.
W tym czasie poszatkuj kapustę. Dodaj ją do podsmażonych warzyw razem z przyprawami – papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszaj i duś przez kolejne 15 – 20 minut.
Warzywa (paprykę, cebulę i młodą kapustę) warto jak najdłużej podsmażać w szerokim garnku. Im dłużej będziesz je smażyć, tym smaczniejsze będzie leczo – zyska nieco dymny aromat. Dlatego trzeba pozwolić paprykom powoli i długo smażyć się z cebulą oraz młodą kapustą, a z dodaniem pomidorów poczekać na sam koniec.
Na koniec wlej pomidory, dodaj sól oraz pieprz i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dzięki długiemu podsmażaniu gotowe leczo nie tylko smakuje, ale też pachnie zupełnie jak to nad Balatonem. Ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną nasze wegetariańskie leczo z młodej kapusty komponowało się naprawdę dobrze. Smacznego!