Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy niedawno przeglądałam blog “Jadłonomia” – przepis na wegetariańskie leczo z młodej kapusty wprawił mnie w zachwyt i natychmiastową potrzebę ugotowania potrawy. Miałam w domu młodą kapustę, bo akurat jest na nią sezon, ale musiałam popędzić do sklepu po świeżą paprykę. Ona wiosną nie jest tania, ale czego nie robi się dla spełnienia marzeń?
Cebulę posiekaj w piórka/półksiężyce, paprykę pokrój w grube paski.
Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodaj syrop klonowy (lub inny wybrany słód), zamieszaj i smaż przez 8 – 10 minut, czyli do momentu, aż papryka zmięknie.
W tym czasie poszatkuj kapustę. Dodaj ją do podsmażonych warzyw razem z przyprawami – papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszaj i duś przez kolejne 15 – 20 minut.
Warzywa (paprykę, cebulę i młodą kapustę) warto jak najdłużej podsmażać w szerokim garnku. Im dłużej będziesz je smażyć, tym smaczniejsze będzie leczo – zyska nieco dymny aromat. Dlatego trzeba pozwolić paprykom powoli i długo smażyć się z cebulą oraz młodą kapustą, a z dodaniem pomidorów poczekać na sam koniec.
Na koniec wlej pomidory, dodaj sól oraz pieprz i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dzięki długiemu podsmażaniu gotowe leczo nie tylko smakuje, ale też pachnie zupełnie jak to nad Balatonem. Ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną nasze wegetariańskie leczo z młodej kapusty komponowało się naprawdę dobrze. Smacznego!
Prawdziwe gołąbki z włoskiej kapusty - tradycyjny przepis - jedyny prawdziwy....
Odsłon: 8204
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 55
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 53
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 188
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 55
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 53
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...
Odsłon: 188
Składniki
Cebulę posiekaj w piórka/półksiężyce, paprykę pokrój w grube paski. Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzej tłuszcz, dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodaj syrop klonowy (lub inny wybrany słód), zamieszaj i smaż przez 8 – 10 minut, czyli do momentu, aż papryka zmięknie.
W tym czasie poszatkuj kapustę. Dodaj ją do podsmażonych warzyw razem z przyprawami – papryką słodką, ostrą i wędzoną, wymieszaj i duś przez kolejne 15 – 20 minut.
Warzywa (paprykę, cebulę i młodą kapustę) warto jak najdłużej podsmażać w szerokim garnku. Im dłużej będziesz je smażyć, tym smaczniejsze będzie leczo – zyska nieco dymny aromat. Dlatego trzeba pozwolić paprykom powoli i długo smażyć się z cebulą oraz młodą kapustą, a z dodaniem pomidorów poczekać na sam koniec.
Na koniec wlej pomidory, dodaj sól oraz pieprz i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Dzięki długiemu podsmażaniu gotowe leczo nie tylko smakuje, ale też pachnie zupełnie jak to nad Balatonem. Ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną nasze wegetariańskie leczo z młodej kapusty komponowało się naprawdę dobrze. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Dania główne
Risotto ze szparagami
Dania główne
Krokiety z twarogiem, boczkiem i pieczarkami
Dania główne
Spanakopita, czyli grecka aromatyczna zapiekanka
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus
Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulub...
Odsłon: 53
Risotto ze szparagami
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posi...
Odsłon: 55