Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjalność kuchni węgierskiej, ale często też słowackiej i czeskiej. Ja proponuję swoją wersję z mąką orkiszową, żółtym serem i kiełbasą.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 93
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5701
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3994
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 93
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5701
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3994
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Składniki
W szklance wymieszać 100 ml mleka z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10 minut. Zimne ziemniaki rozgnieść na puree, dodać oba rodzaje mąki, sól, pieprz, roztarty czosnek i czosnek staropolski.
Potem dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę mleka, olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zetrzeć ser, pokroić kiełbasę w plastry i lekko wytopić na patelni. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Po wyrośnięciu ciasta, odrywać kawałki, formować placki na grubość ok.1-1,5 cm i smażyć na tłuszczu. Ja nie znoszę ( i nie mogę ) placków ociekających tłuszczem, więc smażyłam je na minimalnej ilości oleju. W oryginale placki prawie pływają w oleju.
Placki smażyć po kilka minut z każdej strony. Po przewróceniu placka na drugą stronę ja posypuję go startym serem. Po upieczeniu, układam plasterki kiełbasy i natkę pietruszki.
A teraz już tylko jeść pyszne placuszki.