Do góry

Dania główne Przepis na:

Wiejski kociołek, czyli sycące danie jednogarnkowe

Wiejski kociołek, czyli sycące danie jednogarnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2651

Dodano:

Odsłon: 14424

Proste, a smaczne danie, które rozgrzeje w chłodne jesienne dni i wzmocni organizm.

Składniki

  • 800 g ziemniaków Najlepiej odmiana mączysta )
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 25 g chudego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • czerwona ostra papryka, majeranek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wiejski kociołek, czyli sycące danie jednogarnkowe

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą ( ok 3 cm ponad powierzchnie ziemniaków ) i zagotować

    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy. Posolić

    Kiełbasę pokroić w półplasterki i obsmażyć na patelni, aby puściła nadmiar tłuszczu. Dodać do zupy
    .
    Do zupy dodać przecier pomidorowy i doprawić ją pieprzem i mieloną papryką

    Na patelni usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Jak puści nieco tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć razem do zeszklenia, a następnie dodać do zupy.

    Fasolkę odcedzić z zalewy i dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować

    Doprawić obficie majerankiem i ewentualnie solą

    Podawać z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 29 lutego A ja poproszę o "miejski" kociołek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń