Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiejskie roladki schabowe w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na obiad z wykorzystaniem plastrów schabu. Są soczyste i wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzą się bardzo dobrze jako danie główne na różnego rodzaju uroczystości. Jest to świetna alternatywa do tradycyjnych kotletów schabowych.
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 318
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 318
Składniki
Kroimy w paski boczek wędzony surowy, ogórki kiszone, a cebulę w piórka. Każdy kawałek schabu przykrywamy folią i rozbijamy mięso schabowe na jak najcieńsze plastry. Następnie smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Układamy na posmarowanej musztardą stronie boczek, ogórek kiszony i cebulę. Zwijamy ściśle przygotowane plastry schabu i formujemy owalne roladki. Obtaczamy w mące i na rozgrzanym na patelni oleju układamy tak, aby przy obsmażaniu się nie rozwijały. Obsmażamy dokładnie, obracając ostrożnie z każdej strony roladki. Ja nie związuję je sznurkiem ani nie przekłuwam szpilkami lub wykałaczkami.
Gdy roladki są obsmażone, wykładamy je z patelni na talerz, a na patelnię dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i rumienimy na złocisty kolor. Następnie wlewamy szklankę bulionu warzywnego, aby powstał sos. Przekładamy z talerza roladki do patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok. 30 minut pod przykryciem. Pod koniec zaciągamy kwaśną śmietaną. Zdejmujemy patelnię z ognia, jeszcze raz dosmaczamy jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy z ziemniakami i surówką lub innymi dodatkami, które lubimy.