Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiejskie roladki schabowe w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na obiad z wykorzystaniem plastrów schabu. Są soczyste i wprost rozpływają się w ustach. Sprawdzą się bardzo dobrze jako danie główne na różnego rodzaju uroczystości. Jest to świetna alternatywa do tradycyjnych kotletów schabowych.
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6108
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie...
Odsłon: 9614
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 6108
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie...
Odsłon: 9614
Składniki
Kroimy w paski boczek wędzony surowy, ogórki kiszone, a cebulę w piórka. Każdy kawałek schabu przykrywamy folią i rozbijamy mięso schabowe na jak najcieńsze plastry. Następnie smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Układamy na posmarowanej musztardą stronie boczek, ogórek kiszony i cebulę. Zwijamy ściśle przygotowane plastry schabu i formujemy owalne roladki. Obtaczamy w mące i na rozgrzanym na patelni oleju układamy tak, aby przy obsmażaniu się nie rozwijały. Obsmażamy dokładnie, obracając ostrożnie z każdej strony roladki. Ja nie związuję je sznurkiem ani nie przekłuwam szpilkami lub wykałaczkami.
Gdy roladki są obsmażone, wykładamy je z patelni na talerz, a na patelnię dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i rumienimy na złocisty kolor. Następnie wlewamy szklankę bulionu warzywnego, aby powstał sos. Przekładamy z talerza roladki do patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok. 30 minut pod przykryciem. Pod koniec zaciągamy kwaśną śmietaną. Zdejmujemy patelnię z ognia, jeszcze raz dosmaczamy jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy z ziemniakami i surówką lub innymi dodatkami, które lubimy.