Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalna, niebanalna, oryginalna, pyszna, świąteczna tarta z białą kiełbasą. Masa przygotowana na bazie seraka do chleba z ziołami, śmietany i przyprawami. Ta kompozycja smakowa zaskoczyła rodzinę, smakowała znakomicie.
forma na tarte o średnicy ok. 25 cm, małe foremki, mikser, wałek,
Składniki
Formę i foremki natłuszczamy masłem. Ciasto: Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Wałkujemy, wykładamy nim formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Pieczemy 15 min w 200°, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Z kiełbasy zdejmujemy jelito, szczypiorek drobno siekamy.
Masa: Do dużej miski (lub malaksera) przekładamy serki, dokładamy jajka, śmietanę, pieprz ziołowy, chrzan i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy posiekany szczypiorek, pieprz czarny do smaku i mieszamy. Na upieczone ciasto po obwodzie układamy kiełbaski, zalewamy masą (małe foremki, dodajemy plasterki kiełbasy i wlewamy masę). Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C, pieczemy ok. 10 min, następnie na środek dużej tarty wbijamy jajko kurze, a do małych po jajku przepiórki. Pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max.8 min. Żółtko podczas krojenia rozleje się, jeśli nie lubimy, pieczemy 2-3 min dłużej (mniejsze tarty należy wyciągnąć szybciej).