Do góry

Dania główne Przepis na:

Wieprzowina z Szanghaju

Wieprzowina z Szanghaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 873 Ocena: 16753

Dodano:

Odsłon: 6194

Mięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiam.

Składniki

  • 800 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • półtora łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłem w paski długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm.
    Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, ketchup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
    Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem).
    Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem ja na dnie piekarnika. Naczynie z mięsem ustawiłem na ruszcie ponad naczyniem z wodą. Piekłem mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek włókien na paski. Podałem na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń