Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, długo pieczona łopatka wieprzowa, nadziana śliwkami i anchois, w gęstym piwnym sosie. Idealna na świąteczny obiad.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 949
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 75
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 449
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 151
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 949
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 75
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 449
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 151
Składniki
Mięso w razie potrzeby okroić z tłustych kawałków. Każdą śliwkę i filecik anchois przekroić wzdłuż na pół. Mięso nakłuć w 10 miejscach i do każdej dziury wkładać po pół filecika i pół śliwki. Odłożyć na talerz. W większej misce wymieszać składniki marynaty, przełożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub minimum na 3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać połowę masła. Zetrzeć marynatę z mięsa (nie wylewać) i obsmażyć mięso na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać resztę masła na patelnię, wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu na rumiano. Dodać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając aż powstanie zasmażka. Wlać piwo, wodę i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna – całość zagotować a następnie zalać mięso w naczyniu. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika. Piec około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć mięso i trzymać w cieple. Sos po pieczeniu mięsa zmiksować na gładko i jeżeli jest zbyt rzadki to przelać do garnka i odparować na ogniu. Mięso pokroić w kawałki i polać sosem. Ja lubię podawać z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka).