Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 1052

Dodano:

Odsłon: 1098

Jak Polska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem.

Składniki

  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg grochu średniej wielkości
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 150 g masła
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropel magii
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej, na noc, zalewamy groch zimną wodą. Na drugi dzień wodę odlewamy, zalewamy świeżą, tak aby przykryła groch co najmniej 2 cm powyżej. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

  2. Kapustę zalewamy wodą tak, aby całkiem jej nie przykryć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, gotujemy ok. 20 minut i odlewamy wywar, ale zachowujemy go. Może się przydać na koniec gotowania, jeżeli uznamy, że jednak trzeba dokwasić kapustę. Po odcedzeniu zalewamy kapustę ponownie, do jej poziomu, gorącą wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Gotujemy do miękkości.

  3. Kaszę wsypujemy na wierzch kapusty, nie mieszamy, czekamy aż napęcznieje.

    Kiedy mamy już miękką kapustę, dodajemy ugotowany i odcedzony groch. Łączymy wszystko i mieszając, od czasu do czasu, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Jeżeli z kapusty, w trakcie gotowania, odparowało dużo wody, uzupełniamy przegotowaną, gorącą wodą, kasza bowiem wchłania wodę lub dolewamy odlany wcześniej wywar. Wszystko zależy od tego, jaki poziom kwaśności chcemy uzyskać.

    Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i dodajemy do kapusty. Solimy i pieprzymy do smaku. Taka kapusta jest najlepsza drugiego dnia.

    Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub po prostu z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 listopada 2018 Pyszna wigilijna kapusta. Pamiętam że mama nieraz robiła.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń