Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grzybami gości na wielu wigilijnych wieczerzach. Jest to proste danie i można je przygotować wiele razy w ciągu roku ale w wigilijny wieczór smakuje wyjątkowo. Wiadomo: ile kucharek i tradycji tyle przepisów. Oto przepis najprostszy.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3751
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 173
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1293
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3751
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 173
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1293
Składniki
Grzyby suszone zalewamy zimną wodą /1,5-2 szkl/ i odstawiamy na 2-3 godz. Najlepiej wybrać same suszone kapelusze - zdecydowanie szybciej namiękną i się ugotują niż korzonki/ Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, kroimy i przekładamy do garnka. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do kapusty /słodkawa marchew nada odrobinę słodyczy kwaśnej kapuście/. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. Namoczone grzyby przecedzamy ale wody nie wylewamy. Grzyby kroimy:mniejsze kapelusze możemy zostawić w całości a większe okazy kroimy na połówki lub w paski. Korzonki kroimy najdrobniej bo są najtwardsze. Grzyby ponownie wrzucamy do wody w której się moczyły i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Następnie dodajemy wraz z wodą do ugotowanej kiszonej kapusty, mieszamy i gotujemy razem ok. 10 min. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty.