Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grzybami gości na wielu wigilijnych wieczerzach. Jest to proste danie i można je przygotować wiele razy w ciągu roku ale w wigilijny wieczór smakuje wyjątkowo. Wiadomo: ile kucharek i tradycji tyle przepisów. Oto przepis najprostszy.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 86
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 37
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 86
Składniki
Grzyby suszone zalewamy zimną wodą /1,5-2 szkl/ i odstawiamy na 2-3 godz. Najlepiej wybrać same suszone kapelusze - zdecydowanie szybciej namiękną i się ugotują niż korzonki/ Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, kroimy i przekładamy do garnka. Marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do kapusty /słodkawa marchew nada odrobinę słodyczy kwaśnej kapuście/. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. Namoczone grzyby przecedzamy ale wody nie wylewamy. Grzyby kroimy:mniejsze kapelusze możemy zostawić w całości a większe okazy kroimy na połówki lub w paski. Korzonki kroimy najdrobniej bo są najtwardsze. Grzyby ponownie wrzucamy do wody w której się moczyły i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Następnie dodajemy wraz z wodą do ugotowanej kiszonej kapusty, mieszamy i gotujemy razem ok. 10 min. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty.