U mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z suszonymi śliwkami. Orzechy i skórka pomarańczowa dodaje wyjątkowego smaku.
Wigilijne pierożki z suszonymi śliwkami
Składniki
- Ciasto na pierogi
- mąka pszenna 35 dag
- mus z dyni 0,5 szkl
- mleko ciepłe 0,5 szkl
- masło 1 łyżka
- sól szczypta
- Nadzienie
- suszone śliwki kalifornijskie 10-12 dag
- skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
- orzechy włoskie garść
- Pozostałe
- miód prawdziwy
- sól do smaku
- orzechy włoskie
Składniki
- Ciasto na pierogi
- mąka pszenna 35 dag
- mus z dyni 0,5 szkl
- mleko ciepłe 0,5 szkl
- masło 1 łyżka
- sól szczypta
- Nadzienie
- suszone śliwki kalifornijskie 10-12 dag
- skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
- orzechy włoskie garść
- Pozostałe
- miód prawdziwy
- sól do smaku
- orzechy włoskie

Etapy przygotowania
W ciepłym mleku rozpuścić masło. Do przesianej mąki dodać mus z dyni, szczyptę soli, połączyć z mlekiem i zarobić ciasto. Przykryć i pozostawić na 15-20 minut.

Suszone śliwki zalać na pół godziny gorącą wodą, osączyć, drobno posiekać. Dodać skórkę pomarańczową i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać

Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty, Na każdy kawałek ciasta włożyć porcję nadzienia.

Pierożki dokładnie zlepić. Partiami wkładać do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 433
Ostatnio komentowane przepisy

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 433



Składniki
- Ciasto na pierogi
- mąka pszenna 35 dag
- mus z dyni 0,5 szkl
- mleko ciepłe 0,5 szkl
- masło 1 łyżka
- sól szczypta
- Nadzienie
- suszone śliwki kalifornijskie 10-12 dag
- skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
- orzechy włoskie garść
- Pozostałe
- miód prawdziwy
- sól do smaku
- orzechy włoskie
W ciepłym mleku rozpuścić masło. Do przesianej mąki dodać mus z dyni, szczyptę soli, połączyć z mlekiem i zarobić ciasto. Przykryć i pozostawić na 15-20 minut.
Suszone śliwki zalać na pół godziny gorącą wodą, osączyć, drobno posiekać. Dodać skórkę pomarańczową i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać
Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty, Na każdy kawałek ciasta włożyć porcję nadzienia.
Pierożki dokładnie zlepić. Partiami wkładać do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.