Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z suszonymi śliwkami. Orzechy i skórka pomarańczowa dodaje wyjątkowego smaku.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67420
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1837
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67420
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1837
Składniki
W ciepłym mleku rozpuścić masło. Do przesianej mąki dodać mus z dyni, szczyptę soli, połączyć z mlekiem i zarobić ciasto. Przykryć i pozostawić na 15-20 minut.
Suszone śliwki zalać na pół godziny gorącą wodą, osączyć, drobno posiekać. Dodać skórkę pomarańczową i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać
Na posypanej mąką desce rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty, Na każdy kawałek ciasta włożyć porcję nadzienia.
Pierożki dokładnie zlepić. Partiami wkładać do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.