Do góry

Dania główne Przepis na:

Wigilijny Sum

Wigilijny Sum

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 14370

Dodano:

Odsłon: 973

Jak co roku szukamy pomysłów na dania Wigilijne, proponuję przygotować rybę ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Smak tej ryby rozpływa się w ustach. Gdy raz posmakujesz, będziesz prosić o dokładkę.

Składniki

  • 1 kg ryby Suma
  • 1 łyżka przyprawy do ryby
  • Mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 kg pieczarek
  • 4 szt. cebuli
  • 330 ml śmietany 30%
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wigilijny Sum

Przygotowanie

  1. 1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.

  2. 2. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie

  3. 3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.

  4. 4. Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C pod przykryciem.
    5. Ryba gotowa.
    6. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń