Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W najbardziej podstawowej formie tej włoskiej zapiekanki danie zawiera plasterki bakłażana smażonego w głębokim tłuszczu i przekładanego prostym sosem pomidorowym i serem. W wersji neapolitańskiej bakłażan jest panierowany przed smażeniem w mące i jajku, dzięki czemu jest bogatszy i bardziej sycący. Wersja sycylijska jest prostsza, dlatego przypadnie do gustu wielbicielom lżejszych, mniej kalorycznych potraw, zachowując przy tym wszystkie nuty smakowe charakterystyczne dla bakłażana. Pamiętaj, że bakłażany wykazują się dużą zawartością wilgoci, dlatego należy je obficie posolić i pozostawić na godzinę przed rozpoczęciem pracy. Wstępne solenie usuwa część soku, dzięki czemu danie końcowe nie jest rozmoczone.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8577
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8577
Składniki
Pokrój bakłażany w plasterki na grubość ok. 1 cm. Lekko natrzyj plastry solą i odłóż na durszlak na godzinę, aby nadmiar płynu swobodnie spłynął. Po tym czasie przełóż bakłażany na ręcznik papierowy. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i obsmaż plasterki z obydwu stron na złoty kolor. Następnie odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kontynuuj, aż wszystkie bakłażany będą usmażone.
Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej olej, dorzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż zaczną pachnieć (3-5 minut). Następnie umieść w garnku resztę składników i podgrzewaj do zagotowania. Następnie gotuj około 20 minut na średnim ogniu, po czym wyłącz palnik i odstaw.
Naczynie do zapiekania (ok. 25 x 25 cm) wysmaruj masłem i wyłóż warstwę sosu. Następnie rozłóż plasterki bakłażana, a następnie posyp startym, żółtym serem. Kontynuuj układanie warstw, aż do wykorzystania wszystkich składników tak, aby skończyć na warstwie sosu. Wierzch zapiekanki posyp startym parmezanem. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 200°C na 25-30 minut. Gotową włoską zapiekankę wyjmij z pieca, odstaw na 10-15 minut, po czym wykrawaj porcje i wykładaj na talerze.