Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo prosty, aromatyczny i łagodny w smaku gulasz na bazie klasycznego soffritto - jedno z tych dań, które zawsze się udają i same się robią ;-)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 587
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 88
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2735
Polecam.
Odsłon: 491
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 728
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 587
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 88
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2735
Polecam.
Odsłon: 491
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 728
Składniki
mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy
cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z łodyg selera odcinamy liściastą część, a potem każdą łodygę kroimy wzdłuż na połowę, a następnie w niewielką kostkę
pokrojone warzywa wrzucamy do rondla (wybieramy taki z przykryciem i grubym dnem), dolewamy oliwę, dokładnie mieszamy i dopiero w tym momencie wstawiamy na średni ogień i smażymy przez ok 15-20 min często mieszając - cebula i seler powinny się zeszklić
teraz do warzyw dolewamy wino i gotujemy kilka minut, aż większość płynu odparuje, dodajemy tymianek, jeszcze chwilę dusimy i bazę do gulaszu (czyli soffritto) mamy gotową
teraz do rondla dodajemy mięso oraz przecier pomidorowy, dolewamy ok 100 ml wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 1,5 - 2 godziny
jak już mięso będzie miękkie, to pozostaje nam tylko doprawić gulasz solą i pieprzem, no i gotowe
podajemy makaronem lub gnocchi, możemy danie posypać startym, twardym serem, smacznego ;-)