Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten włoski kotlet zaserwujesz na spaghetti w sosie pomidorowo-cebulowym. Dzięki temu danie jest kompletne, aromatyczne, a do tego ciekawie podane na talerzu. Kotlety w każdej chwili możesz podgrzać w piekarniku, wciąż będą chrupiące i soczyste.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 273
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 273
Składniki
Najpierw przygotuj spaghetti. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce ziemniaczanej albo zmiksuj. Boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na głębokiej patelni albo w woku rozgrzej olej, wrzuć boczek, podsmażaj na złoto. Dodaj cebulę i duś na małym ogniu, mieszając, aż stanie się szklista. Dorzuć czosnek, paprykę, bazylię, oregano, tymianek, pieprz i szczyptę cukru. Wlej passatę pomidorową i dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i masło. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowanego makaronu.
Z gotowego sosu odłóż 2-3 łyżki.
Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
Teraz zrób kotlety. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser (parmezan) zetrzyj na drobnej tarce. Do miski włóż mięso mielone, wbij jajka, wsyp 2 łyżki bułki tartej, starty ser i czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem. Dolej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi lub łyżką aż masa będzie jednolita i kleista.
Z przygotowanej masy uformuj średniej wielkości dosyć płaskie kotlety. Obtocz je w pozostałej bułce tartej. Usmaż na oleju rzepakowym z dwóch stron.
Teraz połącz danie. Wyłóż najpierw porcję spaghetti, ułóż ciepłe kotlety, rozsmaruj odrobinę sosu pomidorowo-cebulowego i plasterek sera mozzarelli. Posyp świeżą natką pietruszki.