Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
włoski wieczór ze znajomymi ma zasadę "każdy robi coś i przynosi ze sobą - półprodukty, wspólny czas to czas do-gotowania, wymiany przepisów, radości i trosk, wspólne jedzenie i lampka wina" przepis jest na 6-8 porcji
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2107
Polecam.
Odsłon: 530
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12557
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5383
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2107
Polecam.
Odsłon: 530
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12557
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5383
Składniki
Ładny kawałek mięsa wybieram w masarni lub sklepie (najczęściej łatę wołową z niewielką ilością tłuszczu) i przyrządzam ego samego dnia. Na 800 g mięsa potrzebuję największą patelnię, jaką mam w domu - 36 cm i musi być głęboka. Im większa patelnia, tym krótszy czas przygotowania. Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię (z tzw powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu) i rozdrabniam drewnianym widelcem. Cebulę obieram i kroję w grubszą kostkę, dorzucam do mięsa. Czosnek obieram i przeciskam przez wyciskarkę i dorzucam do mięsa. Pieczarki myję i niedbale siekam na mniejsze kawałki i...dorzucam do mięsa. Wszystko smażę na średnim ogniu do momentu, gdy przestaję zauważać surowe drobinki mięsa, kilkakrotnie mieszając, czyli jakieś 10-15 min.
W ciągu tych 10 min, kiedy mięso smaży się z cebulą i pieczarkami, przygotowuję blaszkę, przecier, przyprawy i produktu do sosu beszamelowego. Ponieważ potrawę zabieram ze sobą, żeby ją do-gotować wspólnie ze znajomymi już w ich piekarniku, używam jednorazowej blachy aluminiowej. W domu wygodnie jest przygotować lasagne np. w naczyniu żaroodpornym. - na dno formy wylewam trochę przecieru pomidorowego, aby makaron nie przywarł do blaszki - układając, zostawiam milimetr luzu między bokami blaszki a makaronem - sos sobie tam wpłynie a lasagne brzegami się nie przypali - układam pierwszą warstwę makaronu, 3 szt całe i czwarta łamię na kawałki Blachę na lasagne przygotowuję właśnie teraz, na tym etapie. Dzięki temu pamiętam aby wlać trochę przecieru pomidorowego na dno, zanim użyję go do mięsa.
Przypominam sobie,żeby zamieszać mięso na patelni i biorę się za sos beszamelowy. Najpierw aromat - 1 minuta: - gałkę muszkatołową trę na tarce (niewiele do 1/4 szt, - kiedyś przedobrzyłam, to cała lasagne była muszkatołowa, zbyt wiele gałki to podobno tez niezdrowo dla wątroby) - dodaję zioła prowansalskie - ok. 1/2 - 1 łyżeczki, szczyptę soli, ciutkę świeżo zmielonego pieprzu - mieszam to wszystko z mąką Mleko migdałowe domowym sposobem mam w lodówce, bo robię sama "po taniości" :) a przepis udostępniam tutaj : https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html Teraz czary mary i zamieniam mleko w sos - 3-4 minuty: - zimne mleko wlewam do garnka - dosypuję suche składniki wymieszane wcześniej i mieszam trzepaczką - włączam grzanie i gotuję ciągle mieszając Kiedy mieszanka w garnku nieco gęstnieje i jest gorąca, wyłączam grzanie. Nawet jeśli w rzadkim sosie mąka jest jeszcze surowa, to po wyjęciu całej potrawy z piekarnika już nie będzie.
Doprawiam mięso - 5 min. Przypominam sobie o mięsie - mieszam i dodaję sos pomidorowy, przyprawę włoską i trochę papryki dla koloru. Szybko siekam ogórki i dorzucam do mięsa, właściwie gotowego już farszu na lasagnę. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu i mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy i żeby wszystkie składniki się połączyły.
Układam warstwy lasagne na blaszce - ostatnie 5-8 minut roboty. A ponieważ moja lasagne jest odchudzona to warstwy są takie: 1. sos pomidorowy - trochę na dno 2. makaron - dwie pierwsze już mam :) przygotowałam na początku 3. mięso - 1/2 przygotowanego farszu 4. makaron - druga i ostatnia warstwa 3 całe płaty i 1 połamany 5. sos beszamelowy - 3/4 przygotowanej objętości 6. odrobina żółtego sera (preferuję twardą mozarellę) - oszczędzając czas, ser trę bezpośrednio na blaszkę, ale jest tego ok. 1 czubatej łyżki 7. mięso - pozostały farsz 8. pozostały sos beszamelowy 9. ser - znowu trę na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę, bardzo cienką warstwę 10. posypuje oregano lub ziołami włoskimi dla wyglądu i aromatu Blaszkę zabezpieczam folią spożywczą, dekoruję kartką z przepisem i zabieram ze sobą na "GoCook" imprezę:)
....zapomniałabym Dodaję pieczarki, cebulę, tak dużo przecieru pomidorowego i ogórki, bo jakoś farsz z mięsa z warzywami staje się pokarmem "łatwiejstrawnym" i bardziej nam smakuje. Oczywiście tak przygotowana lasagne, w trochę więcej niż pół godziny, jeszcze nie jest gotowa do jedzenia. Kiedy dotrę już do miejsca docelowego, czyli domu gospodarzy, wstawiamy ją do piekarnika na 180 stopni jakieś 40-45 minut i obgadujemy przepis, obliczamy o ile chudsza ta lasagne wyszła :))