Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • włoskie "GoCook" - odchudzona lasagne (bezglutenowa)
  • Dania główne
  • Przepis na

włoskie "GoCook" - odchudzona lasagne (bezglutenowa)

20.02.2017 Odsłon: 643
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka

włoski wieczór ze znajomymi ma zasadę "każdy robi coś i przynosi ze sobą - półprodukty, wspólny czas to czas do-gotowania, wymiany przepisów, radości i trosk, wspólne jedzenie i lampka wina" przepis jest na 6-8 porcji

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 336

do 30 min 30 min
6
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 49

do 15 min 15 min
5
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 136

do 15 min 15 min
6
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 141

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2823

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4195

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 336

do 30 min 30 min
6
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 49

do 15 min 15 min
5
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 136

do 15 min 15 min
6
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 141

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2823

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4195

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
włoskie "GoCook" - odchudzona lasagne (bezglutenowa)
Autor:
DomowaPiwniczka
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • mięso mielone wołowe (łata łub udziec) - 800 g
  • makaron lasagne bezglutenowy - 8 płatów
  • przecier pomidorowy - 750 ml (domowy lub passata)
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • pieczarki - 200 g
  • ogórek kiszony - 3 szt (domowy)
  • zioła włoskie - 1 łyżka (domowe, ewentualnie gotowa mieszanka bez soli)
  • sół himalajska - 1/4 łyżeczki
  • pieprz do smaku, czerwona papryka dla koloru
  • sos beszamelowy odłuszczony od podstaw:
  • mleko (migdałowe) - 1/2 l (ewentualnie krowie bez laktozy)
  • mąka gryczana - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1/szt (świeżo tarta)
  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • ser żółty - najlepiej mozarella - 150 g
Sposób przygotowania:
1

Ładny kawałek mięsa wybieram w masarni lub sklepie (najczęściej łatę wołową z niewielką ilością tłuszczu) i przyrządzam ego samego dnia. Na 800 g mięsa potrzebuję największą patelnię, jaką mam w domu - 36 cm i musi być głęboka. Im większa patelnia, tym krótszy czas przygotowania. Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię (z tzw powłoką nieprzywierającą, bez tłuszczu) i rozdrabniam drewnianym widelcem. Cebulę obieram i kroję w grubszą kostkę, dorzucam do mięsa. Czosnek obieram i przeciskam przez wyciskarkę i dorzucam do mięsa. Pieczarki myję i niedbale siekam na mniejsze kawałki i...dorzucam do mięsa. Wszystko smażę na średnim ogniu do momentu, gdy przestaję zauważać surowe drobinki mięsa, kilkakrotnie mieszając, czyli jakieś 10-15 min.

2

W ciągu tych 10 min, kiedy mięso smaży się z cebulą i pieczarkami, przygotowuję blaszkę, przecier, przyprawy i produktu do sosu beszamelowego. Ponieważ potrawę zabieram ze sobą, żeby ją do-gotować wspólnie ze znajomymi już w ich piekarniku, używam jednorazowej blachy aluminiowej. W domu wygodnie jest przygotować lasagne np. w naczyniu żaroodpornym. - na dno formy wylewam trochę przecieru pomidorowego, aby makaron nie przywarł do blaszki - układając, zostawiam milimetr luzu między bokami blaszki a makaronem - sos sobie tam wpłynie a lasagne brzegami się nie przypali - układam pierwszą warstwę makaronu, 3 szt całe i czwarta łamię na kawałki Blachę na lasagne przygotowuję właśnie teraz, na tym etapie. Dzięki temu pamiętam aby wlać trochę przecieru pomidorowego na dno, zanim użyję go do mięsa.

3

Przypominam sobie,żeby zamieszać mięso na patelni i biorę się za sos beszamelowy. Najpierw aromat - 1 minuta: - gałkę muszkatołową trę na tarce (niewiele do 1/4 szt, - kiedyś przedobrzyłam, to cała lasagne była muszkatołowa, zbyt wiele gałki to podobno tez niezdrowo dla wątroby) - dodaję zioła prowansalskie - ok. 1/2 - 1 łyżeczki, szczyptę soli, ciutkę świeżo zmielonego pieprzu - mieszam to wszystko z mąką Mleko migdałowe domowym sposobem mam w lodówce, bo robię sama "po taniości" :) a przepis udostępniam tutaj : https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html Teraz czary mary i zamieniam mleko w sos - 3-4 minuty: - zimne mleko wlewam do garnka - dosypuję suche składniki wymieszane wcześniej i mieszam trzepaczką - włączam grzanie i gotuję ciągle mieszając Kiedy mieszanka w garnku nieco gęstnieje i jest gorąca, wyłączam grzanie. Nawet jeśli w rzadkim sosie mąka jest jeszcze surowa, to po wyjęciu całej potrawy z piekarnika już nie będzie.

4

Doprawiam mięso - 5 min. Przypominam sobie o mięsie - mieszam i dodaję sos pomidorowy, przyprawę włoską i trochę papryki dla koloru. Szybko siekam ogórki i dorzucam do mięsa, właściwie gotowego już farszu na lasagnę. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu i mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy i żeby wszystkie składniki się połączyły.

5

Układam warstwy lasagne na blaszce - ostatnie 5-8 minut roboty. A ponieważ moja lasagne jest odchudzona to warstwy są takie: 1. sos pomidorowy - trochę na dno 2. makaron - dwie pierwsze już mam :) przygotowałam na początku 3. mięso - 1/2 przygotowanego farszu 4. makaron - druga i ostatnia warstwa 3 całe płaty i 1 połamany 5. sos beszamelowy - 3/4 przygotowanej objętości 6. odrobina żółtego sera (preferuję twardą mozarellę) - oszczędzając czas, ser trę bezpośrednio na blaszkę, ale jest tego ok. 1 czubatej łyżki 7. mięso - pozostały farsz 8. pozostały sos beszamelowy 9. ser - znowu trę na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę, bardzo cienką warstwę 10. posypuje oregano lub ziołami włoskimi dla wyglądu i aromatu Blaszkę zabezpieczam folią spożywczą, dekoruję kartką z przepisem i zabieram ze sobą na "GoCook" imprezę:)

6

....zapomniałabym Dodaję pieczarki, cebulę, tak dużo przecieru pomidorowego i ogórki, bo jakoś farsz z mięsa z warzywami staje się pokarmem "łatwiejstrawnym" i bardziej nam smakuje. Oczywiście tak przygotowana lasagne, w trochę więcej niż pół godziny, jeszcze nie jest gotowa do jedzenia. Kiedy dotrę już do miejsca docelowego, czyli domu gospodarzy, wstawiamy ją do piekarnika na 180 stopni jakieś 40-45 minut i obgadujemy przepis, obliczamy o ile chudsza ta lasagne wyszła :))

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki