Do góry

Dania główne Przepis na:

Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

Autor:

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 4551

Dodano:

Odsłon: 2450

W Toskanii tego typu kluski nazywają się gnudi i robi się je z serka ricotta oraz szpinaku. Postanowiłam podmienić szpinak na pokrzywy i tak powstały moje kluseczki. No bo maj oznacza pokrzywy i wszelkie potrawy z nimi, prawda?

Składniki

  • 150 g świeżych listków (wierzchołków pędów) pokrzywy
  • 250 g ricotty
  • kilka łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej) – użyłam 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • starta gałka muszkatołowa, pieprz i sól
  • puszka przecieru pomidorowego (passaty)*
  • 1 ząbek czosnku*
  • 6 łyżek oliwy extra vergine*
  • pieprz i sól do smaku*
  • * lub jakiś dobry, gotowy sos pomidorowy, na przykład ten, który jesienią zamykałam w słoikach na zimę
  • 2 łyżki tartego parmezanu do posypania gotowej potrawy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Włoskie kluseczki z ricotty i pokrzywy

Przygotowanie

  1. Z zebranej i opłukanej porządnie pokrzywy oberwij listki (w rękawicach, po co się męczyć?), czubki pędów możesz pozostawić w całości. Umieść je w garnku z wrzącą wodą i podgotuj przez kilka minut, a następnie odcedź i dobrze odciśnij (uwaga, bardzo gorące, trzeba trochę odczekać). Możesz pokrzywę zmiksować blenderem albo – jak XIX-wieczne gospodynie włoskie – posiekać drobniutko nożem na desce. Ja, korzystając z przepięknej pogody, robiłam sobie kluseczki na świeżym powietrzu, w strefie bez prądu. Pozostał mi więc tylko nóż, nie było wyjścia.

  2. Rozdrobnione liście pokrzywy połącz z ricottą, jajkiem, czterema łyżkami startego parmezanu, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Dodaj tyle mąki, by dało się uformować kluseczki (użyłam 5 łyżek mąki).

  4. Blat kuchenny oprósz mąką, z ciasta na kluski formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluseczki turlaj w mące na blacie, by się nią pokryły i nie przyklejały się do siebie i do blatu.

  5. W dużym garnku do gotowania makaronu zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wkładaj kluseczki i gotuj je jeszcze przez kilka chwil od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  6. W międzyczasie w osobnym rondlu rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej zmiażdżony ząbek czosnku, a następnie dodaj przecier pomidorowy. Gotuj do zagęszczenia przez około 5 minut, doprawiając pieprzem i solą. Zamiast tego – do podania kluseczek możesz użyć gotowego sosu na bazie pomidorów.

  7. Ugotowane kluseczki z ricotty i pokrzywy podawaj z sosem pomidorowym, posypane tartym parmezanem. Pożądanym dodatkiem do tego dania będzie sałata z winegretem, a jeszcze lepiej – sałatka z dzikich ziół. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 04 czerwca 2017 Ależ przepyszne muszą być twoje kluseczki ;-) trzeba spróbować,wyglądają bosko ;-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 03 czerwca 2017 Cudne połączenie. Bardzo lubię ricottę, ale do tej pory łączyłem z miętą. Koniecznie muszę spróbować z młodą pokrzywą, póki jeszcze jest ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń