Do góry

Dania główne Przepis na:

wolno pieczone gęsie udka

wolno pieczone gęsie udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1468

Dodano:

Odsłon: 5422

Mięso pieczone przez kilka godzin w niskiej temperaturze smakuje wybornie

Składniki

  • nogi gęsie - 4 szt
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
wolno pieczone gęsie udka

Przygotowanie

  1. Udka natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przełożyć do miski, zakryć folią, odstawić do lodówki na kilka godzin.

  2. Na pół godziny przed pieczeniem mięso wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 130 stopni. Udka ułożyć w brytfance, na wierzchu położyć gałązki rozmarynu. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika. Piec przez 4 godziny, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut, do zrumienienia skórki.

  3. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń