Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowe pieczeniowe plastry w sosie winno-cebulowym.

Wołowe pieczeniowe plastry w sosie winno-cebulowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 811 Ocena: 15641

Dodano:

Odsłon: 4141

Aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosieSerdecznie Wam polecam:)

Składniki

  • wołowina pieczeniowa 1,40kg
  • kminek mielony łyżka
  • czosnek suszony łyżka
  • przyprawa do gulaszu łyżka
  • pieprz,sol,maggi
  • 1 szkl.wino półwytrawne białe
  • 1 duża cebula
  • mąka pszenna kopiata łyżka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć,pokroić w plastry większe,mniejsze ,zależy od wielkości mięsa,dodać czosnek suszny,kminek,przyprawy ,dokładnie wymieszać,przykryć i dać do lodówki na noc.

    Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego ,zalać szklanką wina,wymieszać i dać do nagrzanego piekarnika do 200st. pod przykryciem.

    Piec około 1,5 godz.


    Osobno usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,kiedy ma złoty kolor dolać trochę sosu i zblendować.

  2. Odlać szklankę sosu spod mięsa wystudzić,dodać łyżkę mąki pszennej ,dokładnie rozmieszać.
    Mięso wyjąć z naczynia na talerz,wlać mąkę roztrzepaną do sosu i zagotować.

    Włożyć mięso spowrotem do sosu ,ja przełożyłam wszystko do rondla,lepiej się kończyło gotowanie ,doprawić do smaku .Zagotować.
    Zamieszać ,sos jest aromatyczny i pyszny,pachnący winem.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń