Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Azjatyckie danie w 20 minut.
Mięso pokrój w cienkie kawałki (naprawdę cienkie kawałki) poprzecznie do włókien, najlepiej żeby nie były zbyt długie, ale dosyć szerokie. 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej wsyp do woreczka i wrzuć do niej kawałki wołowiny, potrząśnij aby każdy kawałek dobrze się obtoczył. Wyjmij mięso i strzepnij nadmiar mąki, zostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek i imbir bardzo drobniutko posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmaż przez minutę. Dodaj sos sojowy, cukier i ocet, gotuj cały czas mieszając (ok 3 minuty). W 1/2 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę skrobi lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana bardziej zagęszcza sos). Dolej skrobię do sosu cały czas mieszając, aż będzie w miarę gęsty. Na koniec dodaj odrobinę sproszkowanego chilli (wg uznania).
Pora na mięso. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Usmażoną wołowinę dodaj do sosu, całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Wołowinę po mongolsku podawaj posypaną sezamem i posiekaną dymką, możesz ją dodać również do sosu.
Danie najlepiej smakuje z ryżem lub chińskim makaronem.
Smacznego.
Przepis dnia
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 256
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3051
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 870
Chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych? Przygotujcie to ciasto! Wygląda jak żó...
Odsłon: 1475
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 256
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 3051
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 870
Chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych? Przygotujcie to ciasto! Wygląda jak żó...
Odsłon: 1475
Składniki
Mięso pokrój w cienkie kawałki (naprawdę cienkie kawałki) poprzecznie do włókien, najlepiej żeby nie były zbyt długie, ale dosyć szerokie. 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej wsyp do woreczka i wrzuć do niej kawałki wołowiny, potrząśnij aby każdy kawałek dobrze się obtoczył. Wyjmij mięso i strzepnij nadmiar mąki, zostaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek i imbir bardzo drobniutko posiekaj, wrzuć na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, podsmaż przez minutę. Dodaj sos sojowy, cukier i ocet, gotuj cały czas mieszając (ok 3 minuty). W 1/2 szklanki wody wymieszaj 1 łyżkę skrobi lub 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej (mąka ziemniaczana bardziej zagęszcza sos). Dolej skrobię do sosu cały czas mieszając, aż będzie w miarę gęsty. Na koniec dodaj odrobinę sproszkowanego chilli (wg uznania). Pora na mięso. Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć połowę wołowiny, po 20 sekundach zamieszaj, odczekaj 20-30 sekund i wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. To samo zrób z drugą częścią wołowiny. Usmażoną wołowinę dodaj do sosu, całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Wołowinę po mongolsku podawaj posypaną sezamem i posiekaną dymką, możesz ją dodać również do sosu. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub chińskim makaronem. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Dania główne
Krokiety z pieczarkami i serem
Dania główne
Placki z cukinii i marchewki
Dania główne
Kofty z ryby
Kapusta młoda z mielonką tyrolską.
Młoda kapusta ugotowana na gęsto z pokrojoną marchewką, młodymi ziemniakami,...
Odsłon: 108
Krokiety z pieczarkami i serem
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 172