Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w sosie ostrygowym

Wołowina w sosie ostrygowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 51240

Dodano:

Odsłon: 4877

Phad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy.

Składniki

  • 300 g wołowiny (rostbef)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g pieczarek
  • 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta cukru trzcinowego
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wołowina w sosie ostrygowym

Przygotowanie

  1. Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe.
    Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką.
    W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
    Smażymy na średnim ogniu.
    Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu.
    Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając.
    Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i ponownie mieszamy, do całkowitego połączenia sosu ze składnikami.
    Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chilli.
    Podajemy z ryżem jaśminowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń