Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina w sosie piernikowym

Wołowina w sosie piernikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 16

Smaczny pomysł na "Wołowina w sosie piernikowym"

Składniki

  • 2 i 1/2 kg wołowiny z udźca
  • 3 łyżki oleju
  • 300 ml czerwonego wina
  • 35 dag marchewek
  • 60 dag selera
  • 5 czerwonych cebul
  • 5 gałązek tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 10 dag pierniczków
  • 2 listki laurowe
  • 3 jagody jałowca
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 słoik (370 ml) marynowanej dyni
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 słoiki (po 720 ml) duszonej czerwonej kapusty
  • 10 dag rodzynek
  • cukier
  • 250 ml mleka
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 10 dag masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki i seler obierz, pokrój na kawałki. Obierz 3 cebule, potnij je na cząstki. Tymianek i rozmaryn opłucz, oderwij listki i igiełki od gałązek. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze 8-10 minut.

  2. Zdejmij, na tłuszczu ze smażenia podduś pokrojone warzywa. Ponownie włóż mięso. Podlej je winem. Dołóż rozmaryn i tymianek oraz listki laurowe i jałowiec. Wkrusz połowę pierniczków. Wlej bulion.Duś pod przykryciem ok. 2 i 1/2 godz.

  3. Ziemniaki obierz, gotuj 25 minut w posolonej wodzie. Pozostałe cebule obierz, pokrój. Dynię osącz. W garnku rozgrzej klarowane masło. Zeszklij na nim cebule, dodaj czerwoną kapustę i gotuj 10 minut. Kilka minut przed końcem dodaj dynię i rodzynki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Ziemniaki odcedź. Mleko podgrzej z masłem i śmietaną, wlej do ziemniaków utrzyj je na gładkie piure. Przypraw solą oraz gałką. Mięso wyjmij, sos z duszenia przetrzyj przez gęste sitko.

  4. Wkrusz resztę pierniczków i gotuj jeszcze 8 minut na małym płomieniu. Przypraw do smaku. Mięso polej sosem. Podawaj z piure i czerwoną kapustą.

  5. ok. 2 godzin. 1 porcja zawiera 480 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń